Logotip

TOT SOBRE EL BARÇA

Analytics

El perfil de la parella Piqué-Vermaelen

Sense Umtiti ni Mascherano, la defensa blaugrana guanya precisió però perd contundència 

El perfil de la parella Piqué-Vermaelen
El perfil de la parella Piqué-Vermaelen

Sense Umtiti ni Mascherano, la defensa blaugrana guanya precisió però perd contundència 

Piqué i Mascherano han estat la parella de centrals titulars del Barça durant ben bé 4 temporades. Però la irrupció d'Umtiti i la lògica decadència de l'argentí han deixat l'exfutbolista del Liverpool un pas enrere. Umtiti ha assumit el rol de Mascherano i aquest curs complementa perfectament Piqué amb la seva capacitat d'anticipació i correcció

La bona sintonia entre Piqué i Umtiti ha deixat en l'oblit l'interès del Barça per incorporar un defensa el passat estiu. “Tenir quatre centrals ja és suficient”, recordava Valverde quan li qüestionaven sobre la possibilitat de fitxar més marcadors. Però a l'hora de la veritat, tan sols en jugaven tres, perquè Vermaelen semblava maleït. 

La competició ha reduït la nòmina de defenses a la meitat. Umtiti pateix una lesió al bíceps femoral de la cuixa dreta que el tindrà apartat dels terrenys durant set setmanes més; i Mascherano encara l’última setmana de recuperació d’un trencament fibril·lar al mateix múscul. Piqué i Vermaelen són els únics centrals disponibles i jugaran d'inici a Vila-real. El jove David Costas del filial serà l'única alternativa a la banqueta.

Però què implica jugar amb Piqué i Vermaelen? Què aporten en comparació amb Umtiti i Mascherano? L’estil de l’equip no hauria de veure’s especialment afectat per la presència del belga i el català, però el perfil de tots dos difereix dels companys lesionats. 

Inici de la jugada

L’estil de joc associatiu és una de les característiques col·lectives més marcades de l’equip. Al Barça s’hi juga d’una manera, i els seus futbolistes han de complir certs requisits. A la defensa, cal tenir bon tracte de la pilota, criteri en la decisió i bon desplaçament llarg. Mascherano és el central que probablement tingui més dificultats per associar-se amb rapidesa, però durant la seva estada al Camp Nou s’ha mostrat com una garantia en l’inici de la jugada. 

La presència de Piqué i Vermaelen assegura una sortida neta de la pilota. Tots dos realitzen el doble de passades clau per partit (1) en comparació a Umtiti i Mascherano (0,4). Els perfils més impetuosos de l’argentí i el francès té una conseqüència: entre tots dos sumen 5,2 refusos per partit, més que Vermaelen i Piqué (3,6). El català i belga aporten un perfil més asserenat. 

Estil defensiu

Piqué i Vermaelen es mostren com una parella més compacta que dinàmica. El català segurament no es troba en el seu millor nivell de joc i al belga li manca rodatge competitiu. Tots dos no s’exposen tant com segurament ho fan Mascherano i Umtiti, i aquesta tendència es tradueix en el número d’intercepcions de cada parella. Piqué i Vermaelen en sumen 1,1 per partit, mentre que Umtiti i Mascherano arriben fins les 3,2

L’estil més actiu que reactiu del francès i l’argentí comporta més riscos: sumen 2,2 falten per partit, una dada lleugerament superior a la de Piqué i Vermaelen (2). 

Reacció en l’emergència

Mascherano i Umtiti són els futbolistes del Barça que més entrades (4,7 entres els dos) realitzen per partit. L’argentí sempre ha destacat per la seva capacitat d’anticipació i per la seva facilitat per realitzar tackles, i el francès també s’ha atrevit a assumir aquest tipus de riscos. Tots dos són segurament dos dels millors jugadors de la plantilla per actuar en accions d’emergència. 

L’estil de Piqué i Vermaelen, en canvi, és diferent. La seva corpulència els resta agilitat i no mostren la mateixa facilitat per jugar pel terra. Tots dos sumen un total de 3,2 entrades per matx. 

COMENTARIS