En profunditat

La malastrugança del Barça en la primera quinzena de febrer

Ha punxat en algun partit d'aquest període en 13 de les últimes 14 temporades

La malastrugança del Barça en la primera quinzena de febrer
La malastrugança del Barça en la primera quinzena de febrer

Ha punxat en algun partit d'aquest període en 13 de les últimes 14 temporades

Pot ser una casualitat o potser té més a veure amb la causalitat però és una evidència que els primers 15 dies del mes de febrer acostumen a ser complicats en els últims anys a Can Barça. Si observem els resultats des de l'any 2005, l'inici del febrer sempre ha estat un període de temps on el conjunt blaugrana ha patit alguna ensopegada que altra. L'esgotament pel dur calendari del mes de gener amb molts partits de Copa, les rotacions obligades pensant en el retorn de la Champions o el fet que no siguin partits transcendentals per al títol de Lliga poden ser alguns dels factors que expliquin aquest descens del rendiment. Repassem els resultats de les últimes 14 temporades, en 13 ocasions s'ha produït aquesta curiositat que s'ha convertit en tradició.

2004/05 - L'única derrota al Camp Nou de tota la temporada

Després de 6 anys sense guanyar una Lliga, el Barça de Rijkaard va tornar a aixecar el títol en una gran campanya on només van perdre un partit com a local. Va ser el 6 de febrer contra l'Atlètic de Madrid (02-) amb gols de Fernando Torres a l'inici i al final del partit.

2005/06 - Fi de la ratxa de 14 victòries seguides a la Lliga

Després d'una ratxa triomfal amb 14 victòries a la competició domèstica, la ratxa es va trencar... el 5 de febrer contra l'Atlètic de Madrid (1-3) de Fernando Torres. El 12 d'aquell mes l'equip també va perdre a Mestalla (1-0) però després va recuperar el vol per tornar a guanyar la competició domèstica.

2006/07 - L'únic partit sense gols de la temporada

La irregular temporada del Barça també va estar marcada per una ensopegada al camp de l'Osasuna el 4 de febrer (0-0). Va ser l'únic partit sense gols de tota la temporada i l'equip va acabar fent figa a la Lliga i a la Champions.

2007/08 - Una nova ensopegada en una mala campanya

L'última temporada de Rijkaard tampoc va ser brillant i l'equip va encadenar diversos mals resultats. Un d'aquests, també va tenir lloc a la fatídica primera quinzena de febrer quan l'equip va empatar al camp del Sevilla (1-1) el 9 d'aquell mes.

2008/09 - Empat i inici de la pitjor ratxa de la temporada

El primer Barça de Guardiola anava com un coet però el 14 de febrer va empatar al camp del Betis. A partir d'aquí, l'equip va patir un petit sotrac amb 4 partits més sense guanyar. L'equip, però, va aconseguir refer-se i guanyar el triplet amb una primavera màgica.

2009/10 - L'única derrota de la temporada la Lliga

L'única taca a l'expedient de l'espectacular temporada del Barça a la Lliga va ser la derrota al Calderón contra l'Atlètic de Madrid un 14 de febrer (2-1). L'equip, però, no la va acusar i va continuar amb mà de ferro a la competició per tornar a guanyar el títol.

2010/11 - Punxada al Molinón i a l'Emirates 

Malgrat que el Barça va dominar els 2 partits, l'equip de Guardiola va ser incapaç de guanyar l'Sporting el 12 de febrer (1-1) i 4 dies més tard va caure derrotat al camp de l'Arsenal (2-1) malgrat jugar una de les millors primeres parts que es recorden a la Champions. A partir d'aquí, el bon joc va continuar i els resultats van tornar per acabar guanyant la Lliga i la Champions.

2011/12  - Derrota al camp de l'Osasuna i adéu a la Lliga

La punxada per 3-2  a Pamplona l'11 de febrer de 2012 sí que va tenir conseqüències greus a la Lliga. El Madrid de Mourinho es va escapar a 10 punts i l'equip ja no va poder arribar a caçar-lo en l'últim any de Guardiola al Barça.

2012/13 - Empat en la Lliga dels 100 punts

Una de les poques ensopegades de la millor Lliga de la història del Barça va ser el 3 de febrer a Mestalla (1-1). L'empat no va tenir conseqüències i el conjunt dirigit per Tito Vilanova va acabar aixecant la famosa Lliga dels 100 punts.

2013/14 - L'única derrota de la temporada al Camp Nou

El Barça del Tata Martino va signar uns números excel·lents com a local i només va perdre un partit al Camp Nou en tota la temporada. Va ser l'1 de febrer davant el València (2-3) en un partit espès i gèlid a l'estadi. 

2014/15 - Una derrota però el 21 de febrer*

El Barça del triplet de Luis Enrique va començar a carburar a partir del gener i durant aquells mesos triomfals només van perdre 2 partits. Un va ser el 3-2 contra el Bayern a la Champions i l'altre, al Camp Nou contra el Màlaga (0-1). No va ser a la primera quinzena de febrer, sinó el dia 21 però també va ser un dia fred a l'estadi i on es van escapar 3 punts.

2015/16 - L'únic empat durant 20 partits

La segona campanya de Luis Enrique va estar marcada pel rècord de 39 partits seguits sense perdre. Dins aquest període hi va haver una ratxa de 19 victòries consecutives amb un empat al mig. Va tenir lloc un 10 de febrer a Mestalla (1-1) en un intranscendent partit de Copa, ja que el Barça havia guanyat 7-0 a l'anada.

2016/17 - El dolorós 4-0 a París

El pitjor partit del Barça dels últims anys va arribar el dia de Sant Valentí a París. Aquell 14 de febrer, el PSG va escombrar el Barça per 4-0 en una derrota que va ser molt dolorosa. Setmanes després, l'equip va realitzat la mítica fita del 6-1 però va acabar caient contra la Juve en una temporada que va semblar un Dragon Khan d'emocions.

2017/18 - 4 punts que s'escapen

Aquesta temporada ha continuat la malastrugança de la primera quinzena de febrer i el Barça de Valverde ha vist com es trencava una ratxa de 7 victòries seguides amb 2 empats: el 4 de febrer a casa l'Espanol (1-1) i l'11 de febrer davant el Getafe (0-0).

Com s'ha vist en els precedents, l'equip s'ha recuperat d'aquests mals resultats de l'inici de febrer i en poques ocasions ha sigut transcendental. Tot i això, el calendari continua demostrant que és capritxós...

COMENTARIS