Vintage

Les millors anècdotes de Stòitxkov amb Cruyff

“Davant del grup era capaç de dir-me que era un desastre i després, anar a menjar junts dient-me que era el millor”

Les millors anècdotes de Stòitxkov amb Cruyff
Les millors anècdotes de Stòitxkov amb Cruyff

“Davant del grup era capaç de dir-me que era un desastre i després, anar a menjar junts dient-me que era el millor”

johan cruyff stoichkov

Hristo Stòitxkov, un dels jugadors insígnia del Barça de Cruyff, ha concedit una llarga entrevista a Joan Domènech que publica la revista Panenka aquest mes de març, un número dedicat a la memòria de l’holandès en l’aniversari de la seva mort. En bona part d’aquest text, el búlgar deixa pinzellades de com va ser a nivell la relació a nivell personal.

La relació

“Crec que ell va tenir més paciència amb nosaltres que nosaltres amb ell. Amb mi, per exemple. Si feia dos gols, em deia: ‘això que has fet no val per res, havies d’haver-ne fet tres’. [...] Sempre et collava, sempre t’exigia”.

“Li vaig dir un dia: ‘no jugaré més amb el 8 perquè és el número que sempre substitueixes. És fatal. Jugaré amb el 3. I si em poso el 14, que és el teu, em canviaràs, també?’”.

Davant del grup era capaç de dir-me que era un desastre [...] i al final de l’entrenament anar a menjar junts [...] dient-me que era el millor”.

“Cruyff era més amic del que es podia suposar. Es preocupava de moltes coses. De totes, en realitat. Mai separava la faceta de pare de la d’entrenador, ho barrejava tot”.

L'anècdota amb l'idioma

“’Quan vegis el míster, li dius: hola, ets un fill de puta’, em va aconsellar Bakero algun dia. I jo, quan el míster em va dir bon dia a l’entrenament, li vaig respondre: ‘Bon dia, ets un fill de puta’. El míster va passar de mi i se’n va anar cap a Bakero...”.

“Al Charly li vaig dir ‘ets coix’ perquè m’havien dit que significava ‘maco’. Se’n fotien a costa meva”.

La importància de Cruyff per ell

Cruyff va canviar la meva vida i la de molts jugadors. [...] A mi em va treure d’un país comunista i tancat com Bulgària per portar-me a Catalunya i jugar al Barça. Sempre ho tindré present”.

“Va treballar amb mi de forma particular. A part d’entrenar amb el grup diàriament, va dedicar moltes tardes a ensenyar-me les coses que havia de fer al camp. Necessitava aprendre conceptes per jugar al Barça”.

“Em va dir: ‘per aquí han passat moltíssims estrangers, els millors, però tu ets diferent a tots. Estàs aquí perquè jo vull. I jo vull que gaudeixis i que siguis el millor del món [...] Ets un jugador de Pilota d’Or. Jo en tinc tres i vull que tu en tinguis una’”.

La primera trobada

Va ser en el torneig de Palma, l’agost de 1989. [..] Jo havia pactat amb Josep Maria Minguella que s’acostaria al meu hotel amb un cotxe. Vaig pujar a aquest cotxe sense saber on anava”.

“Quan vam ser a l’hotel del Barça. Em van ficar per un pàrquing amb un ascensor directe a una planta i vaig entrar en una habitació on hi havia Johan, assegut en un sofà i fumant una cigarreta. Hòstia! No m’ho creia: Cruyff davant meu!

“Em va dir: ‘tu tornes a Bulgària, procures ser un jugador exemplar aquesta temporada, que no t’expulsin i vindràs al Barcelona tranquil·lament’. [...] L’endemà, va i m’expulsen. Contra el Barça, precisament”.

“Amb el temps vaig saber que cada dues o tres setmanes enviava algú a seguir-me”.

COMENTARIS