Opinió

L'eterna Fi de Cicle

Aleshores, quan es filtrin els primers noms de nous fitxatges "per il·lusionar l'afició", i quan el joves hagin de marxar com van haver de fer 18 dels 22 campions de la Youth League de 2014; aleshores, haurà arribat la Fi de Cicle

L'eterna Fi de Cicle
L'eterna Fi de Cicle

Aleshores, quan es filtrin els primers noms de nous fitxatges "per il·lusionar l'afició", i quan el joves hagin de marxar com van haver de fer 18 dels 22 campions de la Youth League de 2014; aleshores, haurà arribat la Fi de Cicle

| gettyimages

Hi va haver un temps que per menystenir el Barça s'utilitzava una frase que va fer fortuna en un d'aquella programes esportius nocturns que combinen espectacle i informació poc contrastada entre vídeos amb l'autoreproducció activat. "¡Fin de Ciclo, Fin de Ciclo!", s'exclamava amb accent francès pels platós de televisió.

El Cicle feia referència als anys victoriosos del Barça a principis del segle XXI. La Fi, podran imaginar-se, assenyalava els èxits suposadament escassos del club en qualsevol temporada sense doblet o triplet. La fi del cicle del Barça s'ha anunciat tantes vegades com tantes vegades el Barça ha seguit guanyant. La desfeta contra la Juventus és un altre d'aquells moments que conviden a repetir la cantarella. "Fin de Ciclo!".    

A principis de temporada ens vam omplir la boca amb el fons d'armari. Tenir vestits de gala és fantàstic, però ens vam convèncer que per mantenir l'excel·lència havíem d'anar per Europa amb una col·lecció de jerseis i pantalons de diferents mides i colors, adaptables a qualsevol situació i necessitat. Però resulta que el fons d'armari tenia un doble fons. Crèiem que el teníem ple, però portem tres anys utilitzant la mateixa roba. El Barça va alinear contra la Juventus 9 dels 11 futbolistes que van ser titulars a la final de Berlin de 2015. La transició no ha existit

En qualsevol empresa es depurarien responsabilitats per haver gestionat amb poc èxit l'evolució de la plantilla. Però aquí no. Bona cara, i endavant. I coi d'àrbitre, que no ens ajuda!. Va marxar Xavi i va marxar Alves, i la seva absència no ha estat coberta amb jugadors del mateix nivell. És ben cert que el dia que Messi marxi, ningú podrà prendre el seu relleu, i passa una mica el mateix amb el català i el brasiler. Però cal qüestionar-se si s'està respectant el model futbolístic de la casa. L'ADN Barça, com l'anomenen alguns. 

En el lloc de Xavi hi juguen Rakitic i André Gomes, dos futbolistes d'un desplegament brutal però tècnicament inferiors a Busquets i Iniesta. Cada cop que la pilota passa pels seus peus, el ritme s'alenteix unes dècimes. I al lateral, Sergi Roberto no podrà mai associar-se amb Messi amb la velocitat i precisió que ho feia Alves.

No és qüestió de buscar culpables sobre la gespa. Sinó d'assumir quin tipus de plantilla té el Barça. L'equip domina uns registres ben amplis i variats, capitals per resoldre situacions tàcticament complexes, però s'ha perdut l'excel·lència en el joc posicional i associatiu. El Barça sembla un conjunt a la deriva dels mars del trident, a l'espera de la direcció del vent de Neymar, Suárez o Messi. Si ells rutllen, l'equip rutlla. Si el trident grinyola, el Barça grinyola. Del migcamp poc se'n sap, més enllà de l'esforç físic que assumeixen per alliberar els davanters. 

Alguns entesos reivindiquen la poca influència dels joves de La Masia. Més enllà de les últimes i escasses aparicions d'Aleñà, el paper dels joves és residual. #LaMasiaNoEsToca, deien. Cert. La Masia no es toca. Així, literal. Resulta curiós que ara que el primer equip ja no competirà més a Europa, el juvenil aspira a aconseguir la segona Youth League de la història. M'imagino què passarà si guanyen el títol. El club tornarà a ser un exemple formatiu i educatiu amb denminació d'origen, Mboula serà el nou Laudrup i Cucu tidrà galons per qüestionar el carril de Jordi Alba. El futbol és com un pèndol que va i ve, i mai pot aturar-se a risc d'espatllar-se.

Però arribarà l'estiu i Dybala serà la solució de tots els problemes. "Així espavilarà en Messi", s'atrevirà a dir algú. I aleshores, quan es filtrin els primers noms de nous fitxatges "per il·lusionar l'afició" i fer "un cop d'efecte"; aleshores, quan el joves hagin de marxar com van haver de fer 18 dels 22 campions de la Youth League de 2014; aleshores, haurà arribat la Fi de Cicle

COMENTARIS