Logotip

TOT SOBRE EL BARÇA

En profunditat

PERFIL. La passió grega d'Ernesto Valverde

5 curiositats sobre la carrera del tècnica blaugrana a Grècia

PERFIL. La passió grega d'Ernesto Valverde
PERFIL. La passió grega d'Ernesto Valverde

5 curiositats sobre la carrera del tècnica blaugrana a Grècia

Valverde Olympiacos

Ernesto Valverde és un dels tècnics més estimats per l'afició de l'Olympiacos després del seu pas triomfal pel club de la capital d'Atenes fa uns anys. L'actual entrenador blaugrana va dirigir el pròxim rival a la Champions durant 3 temporades i en les 3 va guanyar el campionat de lliga més 2 copes. Ho va aconseguir en 2 etapes diferents (2008/09 i 2010/11-2011/12) i també se'l recorda pel seu caràcter afable i conciliador, a més d'interessar-se per la cultura grega. A Weloba hem volgut descobrir 5 curiositats del pas de Valverde per terres gregues.

Interessat en la cultura i el país hel·lè

Ernesto Valverde va aprofitar la seva experiència a l'Olympiacos per conèixer millor el país i la seva gent. Era habitual que realitzés viatges per tota la geografia quan no tenia partit i es va interessar molt per la cultura. Un dels descobriments literaris que més recorda és el de l'escriptor de novel·les policials, Petros Márkaris. A més, també va fer classes per aprendre l'idioma i l'entenia bé malgrat que no el va voler parlar mai en públic i sempre anava acompanyat a les rodes de premsa amb un traductor.

Fase creativa de la fotografia

De tots és coneguda la passió de Valverde pel món de la fotografia que va començar en la seva etapa a Barcelona com a jugador estudiant a l'Institut d'Estudis Fotografics de Catalunya. A Grècia disposava de més temps lliure i hi va aprofundir. Un dels espais on era més habitual veure'l amb la càmera era al Pavelló de la Pau i l'Amistat del Pireu, on l'Olympiakos de bàsquet jugava els seus partits i hi anava acompanyat del seu assistent, Jon Aspiazu. Una bona part de les fotos del seu llibre Medio Tiempo són d'aquella època a Grècia.

El seu gra d'arena per ajudar en la crisi econòmica de Grècia

En la seva etapa a Grècia, Valverde va viure de primera mà les greus dificultats que va patir el país i va intentar ajudar amb el seu granet d'arena. En una exposició de les seves fotografies que es va realitzar a Atenes, va decidir que el total de les vendes de les imatges anirien destinades a organitzacions d'ajuda social que treballen amb els col·lectius més afectats per la greu crisi econòmica que va patir el país hel·lè.

Protagonista de la tanda de penals més llarga de la història del futbol grec

La temporada 200(/09, l'Olympiacos va disputar la final de la Copa grega contra l'AEK de Atenas i el partit va finalitzar amb empat a 4 a la pròrroga. El conjunt de Valverde va afrontar la tanda de penals amb 9 homes per culpa de l'expulsió de 2 jugadors. El que no sabien quan van llançar el primer penal és que s'acabaria convertint en la tanda més llarga de la història del futbol grec amb un total de 34 penals. 17 per cada equip fins que el porter Andonis Nikopolidis va aturar i marcar els decisius penals que van permetre a l'Olympiacos guanyar el doblet aquella campanya. No us perdeu com va ser aquella tanda de penes màximes d'infart...

Adorat per l'afició i els viatges del president

El seu caràcter senzill i humil va connectar ràpidament amb l'afició de l'Olympiacos, on sempre va ser molt respectat i adorat. Després de la primera etapa a la temporada 2008/09 va marxar al Vila-real on va ser acomiadat. El president del club grec va fer tot el possible per intentar-lo fitxar i, fins i tot, va arribar a volar amb avió i helicòpter per mirar de poder-lo convèncer. A la 4a oferta, Valverde va acceptar i va tornar a triomfar en un club on li guarden molta estima. Posteriorment, en un article a El Pais, escrivia: "A Grècia es juga a futbol amb o sense passió. No hi ha més. Per això no és estrany que els jugadors es toquin el cor abans d'un partit o s'hi donin uns copets en qualsevol moment per animar-se i recobrar la fe. Gairebé tot gira al voltant d'això. És la distinció entre jugar bé i malament."

COMENTARIS