Bàsquet

Sito Alonso es confessa: "Hauria tingut més sort si hagués pensat només en mi"

"M’ha perjudicat per ser fidel al model", es defensa l'entrenador

Sito Alonso es confessa: "Hauria tingut més sort si hagués pensat només en mi"
Sito Alonso es confessa: "Hauria tingut més sort si hagués pensat només en mi"

"M’ha perjudicat per ser fidel al model", es defensa l'entrenador

Sito Alonso

Sito Alonso ja és història de la banqueta del Barça de bàsquet, però ha volgut repassar aquesta etapa en una entrevista a L'Esportiu. Alonso no s'amaga i respon tots els assumptes.

Què va fallar?

"El meu pare va veure que m’apagava. Alguna vegada potser sí. Sempre he tingut una relació passional amb els meus jugadors. Amb dos, tres o quatre que llançaven l’equip. Però aquí no l’he aconseguit tenir i s’hauria de preguntar a ells per què no. I això rau en la passió, que és part del meu èxit".

"Em sento bé perquè he estat fidel a l’objectiu pel qual se’m va fitxar. Però els resultats manen i no hem tingut estabilitzat. La resta ha estat executat a la perfecció com estava establert amb un nou projecte, el planter... tot ha estat 100% eficient. Hauria tingut més sort si hagués pensat només en mi i hagués apostat per Rice. Però no hauria ajudat a l’ascensió dels joves".

Tyrese Rice

"Em van oferir la possibilitat de tenir-lo, però pel que em van explicar vaig veure que no era la millor opció, tot i que m’ha perjudicat per ser fidel al model. Sempre he pensat que quan un club té una mala època, com li passava al Barça, és important que al vestidor hi hagi menys de la meitat dels jugadors que han patit la situació. Ho vaig fer al Bilbao i em va anar genial donant sortida a jugadors que tenien qualitat. Però aquí ha estat al revés".

El rendiment dels jugadors

"No els he valorat mai individualment. És la diferència meva amb altres tècnics. En d’altres equips pot ser que tot i que l’equip no estigui fort amb quatre jugadors de nivell puguin guanyar. Però per mi era molt important el grup i fer una estrella grupal".

"Pensava que hi havia algunes posicions que les podíem reforçar i l’hi vaig dir al Nacho Rodríguez. L’exigència és molt alta i creia que podíem millorar amb algun canvi. Tot i que penso que aquest equip unit pot fer coses grans. Com guanyar la copa".

El rendiment de l'equip

"Els partits en què hem esmicolat equips grans d’Europa és pel treball d’equip. És molt difícil guanyar de 23 punts el PAO, l’Olympiacos i el CSKA, o anar guanyant de 36 punts el Maccabi. Això és molt difícil en l’Eurolliga. I ningú ens ha guanyat a nosaltres de 30 fins a l’últim partit".

"El meu dubte, i he de trobar el perquè, és que l’equip ha estat capaç de jugar tant bé i després no hem estat capaços de fer-ho amb més regularitat".

Rotacions

"Una de les coses que tinc bones és que soc molt clar. No he trobat l’estabilitat per fer les rotacions, però si els preguntes als jugadors si tenen clar el rol que tenien diran que sí. Amb plantilles de 14 jugadors és difícil gestionar. És més fàcil fer-ho quan guanyes. L’ideal és tenir 10 jugadors de primer nivell i que les fitxes 11, 12 i 13 siguin del filial. Però teníem jugadors lesionats de risc".

Estabilitat

"L’equip ha estat poc estable i quan tens un projecte nou l’estabilitat és clau, perquè quan hi ha pressió no se suporta. Excepte el partit contra el Baskonia mai havíem donat una mala imatge. Si no, ho diria. I en canvi és difícil trobar un equip que hagi jugat com nosaltres contra equips com el CSKA, Panathinaikos i Olympiacos. Aquesta inestabilitat ha donat peu al dubte, el dubte ha donat peu a la incertesa i la incertesa a la incomprensió".

Li van fer el llit els jugadors?

"Mai penso això. Si fan això és un tema molt greu com a professionals. Entenc que juguen per passió i no m'entra al cap. Penso que estaven sobrepassats. Quan els jugadors siguin més grans ja els ho preguntaré. A vegades he sabut coses amb el temps. Si ho han fet em sap molt greu per ells".

"Se’m mesuren els resultats però abans del partit contra el Milà vaig estar sis hores a la ciutat esportiva treballant amb el cadet, el júnior… i també em van fitxar per això, i ho podria haver deixat de fer, però no ho he fet. Era una cosa clau en el projecte".

Es deia que havia presentat la dimissió al desembre…

"És mentida. Mai l’he presentat en la meva carrera. Respecto qui la presenti, però per fer-ho has de tenir incapacitat per tirar-ho endavant i mai n’he tingut. […] És difícil de trobar algú amb la passió que tinc jo".

La té Svetislav Pesic?

"Em sembla encertat el seu fitxatge: té passió i no ha de demostrar res al Palau. […] Tinc tant respecte per Pesic que al meu despatx en el Barça hi tenia una foto seva. […] Em van donar l’oportunitat de decorar-lo i vaig voler posar gent important del Barça a nivell de caràcter que són importants per assolir objectius com ara Grimau, Sada, Ricky, Navarro, Nacho Rodríguez, Epi, Norris, Aíto, Pascual...només em vaig oblidar Pete Mickeal i em sap greu".

Objectius

"Per mi no hi havia any de transició sinó que volia guanyar alguna cosa. L’objectiu no era ni guanyar l’Eurolliga, ni estar a la Final Four ni entre els vuit primers, però sí competir a un nivell alt i no ho hem fet amb regularitat. Però no hi ha cap equip, ni entre els vuit primers, que tingui la diferència de punts a favor i en contra que el nostre, tot i estar a la zona baixa. Això és una cosa increïble. No trobaràs mai una situació així i és perquè competíem sempre".

Qui mana al bàsquet?

"Jo diria que Nacho Rodríguez. No tinc queixes d’Albert Soler o de Juan Llaneza. Després podem parlar si podríem haver fet més o menys conjuntament i més valent en les decisions amb jugadors però estava al mateix nivell que jo en passió. Crec que necessita temps".

Abans que vostè la primera opció era Jasikevicius?

"Si va tenir l’oferta, per què no va venir? Alguna cosa deuria veure. No he perdut gaire temps si ell era la primera i jo la segona. Jo volia entrenar al Barça. M’era igual. Crec que és un entrenador que encaixa amb el Barça per la seva passió, pel caràcter, pel coneixement i perquè no depèn de fitxar pel Barça pel seu estatus. Però m’imagino perquè el volien, perquè podia il·lusionar el Palau".

COMENTARIS