Zona Bloc / Blog de

Al cel no s'hi arriba xutant pilotes.

Al cel no s'hi arriba xutant pilotes.
Al cel no s'hi arriba xutant pilotes.

“El futbol és més important que la política. La política c'est la merde!”

Arribem quan falten 5 minuts perquè comenci el partit. Barça- Màlaga, primer partit a casa  però nosaltres som lluny, es fa estrany dir que juguem a casa des d'un bar al mig d'Essaouira, Marroc. El local està ple d'homes, i no em refereixo a la totalitat de l'espècie sinó al sexe concret. Les cadires vermelles i còmodes estan situades com un amfiteatre davant de la televisió. Aquestes cadires em recorden a les dels antics cinemes ara que estem acostumats a veure'ls despullar-se integralment abans de ser tancats. 

La televisió xiscla un àrab tancat, però això m'ho deu semblar a mi, no sé àrab. Em dóna la sensació que només hi ha un comentarista que retransmet el partit, sensació estranya puix que cada vegada estem més acostumats a unes retransmissions més poblades que les ciutats xineses.

El tabac, vell company contradictori del futbol, reapareix creant aquell caliu “futbolero” de tota la vida. Un retrocés a un passat no molt llunyà. I amb aquell fum, retorna la tensió que sobrevola un partit tan intranscendent com el que més, un amistós revestit de les gales de la importància oficiosa. El futbol, el Barça, més que un esport, més que un club, masses vegades més que una obsessió., em diu un home que sembla savi mentre mira un grup de joves que reparteixen pamflets electorals.

De seguida, entre la seixantena d'homes que poblen el bar, es fan notar els seguidors madridistes que celebren les ocasions contades i rocambolesques del Màlaga. Se'ns nota que som de fora i seguint un raonament bastant lògic poden intuir que som de Barcelona, per això ens burxen  en un joc de mirades burletes i rialles simpàtiques. “Aquí no hi ha racisme, tothom es vist de la mateixa manera”, em continua explicant el senyor que em parla de costat sense perdre pistonada del partit. Res de competitivitat violenta, només quatre mirades divertides que  fan més entretingut el match i el futbol en general.

Mentre transcorre la primera part hi ha temps perquè tothom desvii la mirada en direcció a la plaça on uns nens descalços corren davant d'un cotxe que els persegueix, hi ha temps perquè uns joves engalanats amb armilles d'un partit polític entrin a repartir fulletons electorals replets de cares masculines, paperets que acabaran sent avions de papers que volaran pel cel de fum del bar, i  perquè l'home savi del bigoti blanc i de pell molt torrada i seca encengui el cinquè cigarro.

En cap moment hi ha un xivarri excessiu però el xup-xup no para com si una olla a pressió anés fent poc a poc. Però tres minuts abans d'acabar la mitja part la sala de butaques que desprèn aroma de té amb menta sense parar es comença a buidar. Un soroll entra per la porta des d'un megàfon enorme situat a la plaça; una cantarella curiosa i monòtona. El futbol resta en una segona i ignorada posició, la televisió escandalosa només ens parla a nosaltres que no l'acabem d'entendre. Només podria dir que sembla que la veu del comentarista cada vegada és més afònica i no es diferencia massa de la veu que penetra al bar des de la plaça. Segurament dieuen coses força diferents...

El primer és el primer, però això cada persona i cultura ho tria; el que per desgràcia per nosaltres sembla ser la nostra religió per ells encara no ho és. La diferència primordial i essencial és significativa; ells els semblava que s'hi juguen el cel, nosaltres només ens hi juguem una copa de metall. I entre el cel i una copa, ells ho tenen clar.

Comentaris
Els blogs

La majoria de la premsa de Barcelona obra la setmana amb una mena d’intent de “resurrecció” després de dos resultats nefastos pel Barça,...

Llegeix

És un fet molt evident que el Barça no acaba de rutllar. És cert que el "virus FIFA" passa factura, sobretot tenint en compte que 6...

Llegeix