ANALYTICS. Combinació, moral i efectivitat

ANALYTICS. Combinació, moral i efectivitat
ANALYTICS. Combinació, moral i efectivitat
Després de 4 partits, per fi el Barça s'ha trobat un rival que no ha apostat per la pressió alta. El València de Neville s'ha fet un flac favor...

| Getty Images #508202890

Després de 4 partits, per fi el Barça s'ha trobat un rival que no ha apostat per la pressió alta. El València de Neville s'ha fet un flac favor presentant-se al Camp Nou amb un 11 de marcat caràcter defensiu, doblant els laterals a les bandes. Els últims partits han servit per veure que al Barça de Luis Enrique se li creen més problemes anant-lo a buscar, exposant l'esquena a possibles transicions blaugrana, que no pas tancant-te al darrere permeten una sortida fàcil al Barça, expert en dominar la possessió i combinar fins a l'extenuació per acabar trobant l'espai entre línies, per molt juntes que puguin estar. Tampoc ha sigut el cas del València, mancat d'ànima competitiva, sense creure en la pressió, mostrant-se fràgil a l'àrea pròpia.

Més recuperacions que mai

Espectacular la dada de recuperacions després dels primers 45 minuts. Un registre que explica l'ofegament que ha patit el València des del primer minut. 50 recuperacions del Barça, que, a part de dominar la possessió i la localització a camp contrari, no ha permès que el conjunt 'ché' pogués sortir en busca de la transició. De fet, en un dels primers intents, André Gomes ha perdut la pilota al mig del camp en una recuperació de Neymar que ha acabat amb el gol de Suárez. Destacada la dada de Busquets, amb 16 recuperacions, la majoria de les quals a camp del València, en zona de 3/4. Imprescindible la feina del '5' blaugrana, aquest vespre, també, disfressat d'assistent, com en la passada per damunt de la defensa per a Aleix Vidal, prèvia al segon gol de Suárez.

Pilotes recuperades del Barça a la primera part:

Dades de possessió i localització dels primers 45 minuts:

3 xuts 3 gols

Ja hem comentat que el Barça ha tingut la sortida de pilota més neta de l'últim mes. Que a més a més, quan ha deixat de tenir la pilota, l'ha recuperada ràpidament. A tot això cal sumar-hi uns registres d'efectivitat immillorables. Els primers 3 xuts contra la porteria de Ryan han acabat al fons de la xarxa. L'efectivitat golejadora en el futbol depèn de molts factors però, en condicions 'normals', quan madures les jugades, acostumes a generar situacions franques de gol, menys forçades que en atacs directes on normalment ha de ser la individualitat qui resolgui la situació. 

Excepte en el primer gol, on Suárez ha finalitzat amb un xut creuat amb angle reduït, la resta de gols han acabat amb una posició molt favorable del rematador. Suárez en el 0 a 2, sol davant de porteria. Messi en el tercer, a prop del punt de penal. I el 10 blaugrana en el 4t, també, molt a prop del punt dels 11 metres per definir amb l'esquerra davant l'exposat porter. La precisió millora, si el context ajuda. A part, com sempre, l'instint del golejador també hi juga un paper important així com el temps del qual disposes per efectuar la rematada. Que li preguntin a Neymar que ha esperat 4 segons abans de moure's per xutar un penal que no ha entrat.

Cop psicològic

Un València poruc, espantat pels fantasmes de la Lliga, on encara no ha guanyat amb Neville a la banqueta, contra un Barça ansiós per agradar-se durant els 90 minuts. Abans dels primers 15 minuts el resultat ja era de 2 a 0. El Barça li ha menjat la moral des del primer minut. L'equip 'ché' s'ha anat desfent a base de gols rebuts. Un exemple de la situació que viuen els valencianistes és veure com André Gomes i Dani Parejo, dos dels jugadors amb més capacitat per mantenir la pilota, acumulaven pèrdues incomprensibles, algunes a prop de l'àrea, dues que els han costat dos gols. Amb l'expulsió de Mustafi al minut 45, el vaixell tocat ha acabat d'enfonsar-se. El Barça, amb els dos peus a la final de la Copa. El València... ai el València.

COMENTARIS