ANALYTICS. El 4-2-3-1 del Barça

ANALYTICS. El 4-2-3-1 del Barça
ANALYTICS. El 4-2-3-1 del Barça
Després de conèixer l'alineació, amb molts canvis respecte al partit del cap de setmana contra el Granada, la sorpresa ha arribat amb el sistema tàctic...
4-2-3-1

Després de conèixer l'alineació, amb molts canvis respecte al partit del cap de setmana contra el Granada, la sorpresa ha arribat amb el sistema tàctic que ha plantejat Luis Enrique. L'asturià ha optat per desfer el 4-3-3 habitual i característic del Barça, per proposar un 4-2-3-1, fins ara inèdit. Al doble pivot, Rakitic i Sergi Roberto. A la mitjapunta, Leo Messi, amb Arda Turan a l'esquerra i Aleix Vidal a la dreta. Munir a dalt com a referència.

El dibuix tàctic blaugrana convidava a una mirada més vertical que de costum. Un migcampista menys, i amb Messi amb llibertat per enllaçar amb 3 jugadors per davant seu. Menys control, futbol més directe d'un Barça que s'ha trobat amb la pressió alta de l'Espanyol. Ter Stegen ha intentat jugar en curt una vegada, a la següent, ordres de Luis Enrique: jugar-la en llarg, ja que si la pilota trobava receptor, es produïa un 4 contra 4 al camp de l'Espanyol, amb moltes opcions de perill favorables al Barça.

Amb aquest sistema, Messi ha estat molt poc exigit. Alliberat de responsabilitats defensives i amb tota la llibertat del món per apropar-se a la porteria de l'Espanyol. Ha conduït contraatacs, i, pràcticament caminant, ha assistit Munir en la jugada del primer gol del partit.

L'afectació del canvi de dibuix s'ha comprovat clarament al doble pivot. D'una banda, Sergi Roberto, que tot i la seva polivalència no s'ha trobat còmode damunt la gespa de Cornellà-El Prat. D'altra banda, Ivan Rakitic ha tingut molta més presència, ha pogut exhibir el seu desplegament físic i una mostra d'això han estat les 11 pilotes recuperades del croat en els primers 45 minuts. El 4 blaugrana, molt acostumat a jugar en aquesta posició amb la selecció croata o en alguns partits com a sevillista.

Un partit més d'àrees que de jugades madurades. Intercanvi de cops que ha perdut ritme a mesura que avançaven els minuts, la intensitat de l'Espanyol disminuïa i la gesta de la remuntada blanc-i-blava es convertia en quelcom impossible.

COMENTARIS