Allò que el Mundial va dient a Luis Enrique

Allò que el Mundial va dient a Luis Enrique
Allò que el Mundial va dient a Luis Enrique
Existeix una connexió evident entre el Mundial i la temporada que el segueix. Tot i que es tracta d’un torneig fugaç i d’altíssima concentració de partits,...

Existeix una connexió evident entre el Mundial i la temporada que el segueix. Tot i que es tracta d’un torneig fugaç i d’altíssima concentració de partits, és la gran cita de la pilota i, com a tal, sol marcar una tendència que pesarà sobre el futbol immediatament posterior: la temporada Post-Mundial. No hi ha, però, un patró que indiqui què ens espera després de Brasil 2014. En tot cas, Luis Enrique deu estar prenent bona nota d’allò que veu. I el que veu l’ha de preocupar. 

Passa també després de les Eurocopes. A ningú se l’hauria d’escapar que l’Espanya de Luis va aixecar decisivament la moral dels pilars del Barça que van arribar a Neustiff enfonsats després del depressiu final de ‘L’era Rijkaard’. Espanya va guanyar abraçant-se als ‘jugones’ barcelonistes i encomanar-se al temple de Puyol. Després d’aquell estiu, Pep els va rebre amb un pla semblant. El ‘Sabio’ li va donar un bon cop de mà a Guaridola, que no va haver de treballar amb les seus homes qüestions de fe en l’estil.

Brasil 2014 diu coses. Parla de com d’inquietant es la semblança entre l’Espanya-Holanda i el Bayern-Barça; de la necessitat que té Messi que l’equip parli el seu idioma; de la necessitat que també té Neymar que l’equip parli el seu idioma...

El Mundial de 2006 va ser l’avantsala d’allò que després vam veure de Ronaldinho. El 2010, la constatació que l’estil i els seus artistes estaven vigents i disposats a sublimar-se com mai, al 2011, a Wembley. Què n’hem d’esperar després de Brasil 2014? Què li està dient el Mundial a Luis Enrique? 

La semblança inquietant entre la desfeta d’Espanya contra Holanda i aquell impactant 4-0 del Bayern al Barça a la Champions és eloqüent. La tendència de rendiment es manté. I està en caiguda lliure. Quelcom alarmant que multiplica la feina de xoc que haurà de fer Luis Enrique per recuperar la millor versió dels formidables jugadors del Barça que estan disputant el Mundial amb Espanya.

I això no és tot. Ha quedat clar, també, que tant Leo Messi com Neymar són cacics i necessiten indis. L’argentí va enviar un clar missatge al seu seleccionador Sabella respecte del que considera millor tàcticament per a l’equip. Va ser educat, com sempre, pero tambe ferm en les seves conviccions futbolístiques. Messi està còmode amb el 4-3-3 i molt incòmode amb l’experiment de cinc defenses que va provar el seleccionador argentí contra Bòsnia. La qualitat infinita permet a Leo decidir certes qüestions tàctiques a l’Argentina. El que és preocupant per a Luis Enrique és que amb Neymar passa quelcom semblant. No té encara la jerarquia i els galons per demanar al Barça canvis al seu gust. Però està clar que necessita arreu els galons que li donen al Brasil si es que el volen veure brillar. Què passarà si ‘Ney’ torna al vestidor del Barça com a campio del món i millor jugador de la Copa?

Recuperat de la seva operació d’apendicits, l’entrenador del Barça escolta atentmanet allò que el Mundial va dient. La primera conclusió és irreductible: hi ha molta feina per endavant.

COMENTARIS