Paulino Alcántara en 10 apunts

Paulino Alcántara en 10 apunts
Paulino Alcántara en 10 apunts
Leo Messi s'ha convertit en el gran protagonista de l'actualitat blaugrana per haver-se convertit en el màxim golejador de la història del Barça en...

Leo Messi s'ha convertit en el gran protagonista de l'actualitat blaugrana per haver-se convertit en el màxim golejador de la història del Barça en marcar 371 gols. En segon pla ha quedat Paulino Alcántara, que fins aquest diumenge ostentava el rècord de gols sumant els partits oficials i no oficials. Per recuperar la figura d'aquest mític jugador del Barça hem volgut recollir la seva història en 10 apunts.

1. On va néixer?

El 7 d'octubre de 1896 a Iloílo (Filipines), fill d'una filipina i un militar espanyol que es trobava de missió a la colònia espanyola. 3 anys després, la família va decidir instal·lar-se a Barcelona.

2. Quina edat tenia quan va debutar amb el Barça?

15 anys, 4 mesos i 18 dies. El 25 de febrer de 1912 en un amistós contra el Català (9-0) on Alcántara va signar un hat-trick. Encara és el debutant i el golejador més jove de la història del Barça.

3. Quants gols va marcar amb el Barça?

369 gols en 357 partits. 227 gols en partits amistosos, 5 a la Copa Espanya, 97 al Campionat de Catalunya, 35 al Campionat d'Espanya i 5 a la Copa dels Pirineus.

4. Per què no va disputar gaire partits oficials?

Perquè els únics torneigs oficials que va disputar van ser la Copa i el Campionat de Catalunya. La Lliga espanyola es va començar a disputar al 1929 i Alcántara es va retirar al 1927.

5. Per què jugava amb un mocador al pantaló?

Per eixugar-se la suor durant els partits. Aquest era un dels trets més característics d'aquest extrem esquerre que tenia una constitució aparentment feble.

6. Quin era el seu sobrenom?

El trencaxarxes. El seu xut era tan potent que, fins i tot, en un partit Espanya-França a Bordeus va marcar un gol que va perforar la xarxa de la porteria. En una altra ocasió, va trencar, d'un xut, dos dits a un porter.

7. En quants equips va jugar?

En dos. Al Barça i al Bohemian Sporting Club de Filipines. Quan ell tenia 20 anys, la seva família, en una situació econòmica delicada, va haver de marxar a les Filipines. Després de dos anys i una petició de Gamper via telegrama, Paulino Alcántara va retornar a Barcelona com un heroi.

8. Per què és considerat el primer ídol del Barça?

Perquè la seva eclosió va coincidir amb el creixement del futbol com a esport de masses a Barcelona. Als anys 20, el Barça va viure la primera època daurada i el club va haver de canviar el Camp del carrer Indústria pel Camp de les Corts. El fenomen Alcántara en va ser un dels causants.

9. Per què va revolucionar el sistema d'entrenaments?

Perquè va ser un dels pioners en introduir la metodologia en els entrenaments col·lectius. També va treballar molt la potència del xut i la rematada en carrera, que era difícil de veure en aquella època. A més, també va incorporar novetats com els massatges després dels entrenaments o les sessions de dutxa d'aigua freda i/o calenta.

10. Per quin motiu es va retirar amb 31 anys?

Per dedicar-se a la carrera de metge. Durant la seva etapa com a futbolista sempre va prioritzar els estudis i, fins i tot, va rebutjar participar en els Jocs Olímpics del 1920 perquè coincidien amb l'època dels exàmens.

 

Si voleu saber més sobre la figura de Paulino Alcántara us recomanem aquest reportatge de Barça TV.

COMENTARIS