En profunditat

El dia que Valverde va 'jubilar' Pochettino

Aquest dimecres es trobaran a la Champions després del que va passar l'any 2006

El dia que Valverde va 'jubilar' Pochettino
El dia que Valverde va 'jubilar' Pochettino

Aquest dimecres es trobaran a la Champions després del que va passar l'any 2006

Valverde Pohcettino

Ernesto Valverde i Mauricio Pochettino s'enfrontaran aquest dimecres en el gran duel de la jornada de la Champions entre Barça i Tottenham. Serà el tercer enfrontament en la seva carrera com a entrenadors: l'únic precedent oficial data de la temporada 2009/10 quan Valverde dirigia el Vila-real i Pochettino l'Espanyol en un partit que va acabar amb empat a zero al Madrigal i aquesta pretemporada ja es van enfrontar en un amistós que va acabar amb empat a 2.

Però anteriorment Valverde i Pochettino ja van tenir un altre tipus d'enfrontament més personal. Ens hem de remuntar l'any 2006 quan Valverde arriba a la banqueta de l'Espanyol per iniciar un nou projecte al davant del club blanc-i-blau que venia d'aconseguir la permanència de forma agònica amb Lotina a la banqueta.

En aquella època, Pochettino tenia 34 anys i complia la segona etapa a l'Espanyol on estava considerat una de les vaques sagrades i líder del vestidor. Valverde, però, va dir que volia fer neteja del vestuari i va demanar a la direcció esportiva la sortida d'alguns jugadors importants. Un d'ells era Mauricio Pochettino que, en un primer moment, no es va prendre bé la decisió d'haver de rescindir el contracte.

Finalment, l'argentí va acceptar la decisió i va anunciar que es retirava del futbol per iniciar la carrera a les banquetes. En el recent llibre que ha publicat amb el periodista Guillem Balagué, Un mundo nuevo, Pochettino revelava com va ser de dolorós aquell moment però també reconeixia que va acabar estant agraït a Valverde. Aquest és el fragment: 

"A l'estiu de 2006, Ernesto Valverde va arribar a l'Espanyol i va decidir que no em volia perquè jo era el que controlava tot el vestidor. En realitat era tot el contrari. A l'entrenador anterior, Miguel Ángel Lotina, el vaig defensar, fins i tot en situacions en les que jo no estava d'acord. En el futbol hi ha gent que viu de la confusió i, de vegades, no saps qui són els bons i qui els dolents. Ho vaig parlar amb Valverde. Em va costar acceptar-ho però amb el temps ho vaig entendre. Quan et fas càrrec d'un equip és normal intentar esbrinar qui són els individus influents. I et poden donar consells equivocats. La veritat és que futbolísticament jo no podia donar molt més a l'Espanyol, ja havia donat tot el que havia de donar. Vaig pensar que amb la meva experiència podia aportar coses al vestidor, però Valverde va prendre la decisió correcta. El vaig veure després i li vaig dir: 'Moltes gràcies per no haver-me deixat seguir un any més'. Si no m'haguessin empès a deixar el futbol, avui seguiria arrossegant-me pels terrenys de joc. Ho dic amb total sinceritat, encara que en aquell moment va ser dur."

El 2008 Pochettino va aconseguir el carnet d'entrenador i va fer les pràctiques a l'Espanyol Femení. A principis del 2009 es va fer càrrec del primer equip i va exercir d'entrenador fins al novembre del 2012, quan va ser acomiadat. Al gener del 2013 va dirigir el Southampton de la Premier i a l'estiu del 2014 el va incorporar el Tottenham per iniciar un nou projecte que ja està donant resultats. Què hauria passat si Valverde no l'hagués jubilat?

COMENTARIS