En profunditat

El nou sistema tàctic que s'imagina Valverde amb l'arribada de Griezmann

L'arribada del francès obre un ventall de possibilitats però també pot trencar l'estructura sòlida de l'equip aquesta temporada

El nou sistema tàctic que s'imagina Valverde amb l'arribada de Griezmann
El nou sistema tàctic que s'imagina Valverde amb l'arribada de Griezmann

L'arribada del francès obre un ventall de possibilitats però també pot trencar l'estructura sòlida de l'equip aquesta temporada

Ernesto Valverde Barça pelota

Des dels despatxos del Barça ja donen per fet el fitxatge d'Antoine Griezmann per a la pròxima temporada. Tal com van avançar Xavi Camps i Jordi Borda a LaTdP, el club blaugrana pagarà els 100 milions d'euros de la clàusula de rescissió per al davanter francès i Ernesto Valverde ja està pensant com farà encaixar Griezmann a l'equip.

La idea que més agrada al tècnic blaugrana és utilitzar un sistema tàctic basat en el 4-2-3-1. Amb aquesta nova idea, Rakitic i Busquets passarien a formar un doble pivot que recorda al que ja s'ha estat practicant en molts partits aquesta temporada amb el 4-4-2. Els 2 serien els encarregats de dotar d'equilibri a l'equip i treballar en les transicions

A davant, Valverde s'imagina a Coutinho per la banda esquerra, Messi de mitjapunta, Griezmann a la dreta i Luis Suárez en punta. D'aquesta manera podria encaixar els 4 cracs blaugrana a l'onze inicial i aprofitar les virtuts d'un equip amb molt potencial ofensiu. Els 2 futbolistes de banda jugarien a cama canviada i això podria significar un mal de cap per als defenses, ja que els laterals tindrien possibilitats de doblar-los per la banda. A més, Messi gaudiria de total llibertat per la zona central i podria fer mal tant repartint assistències com a distribuïdor de joc o amenaçant amb el seu olfacte golejador prop de l'àrea.

El handicap que tindria aquest onze és que l'equip seria menys compacte i podria perdre la seguretat defensiva que ha caracteritzat el Barça aquesta temporada. Els jugadors ofensius haurien de mantenir el màxim rigor en la pressió després de pèrdua i també haurien d'ajudar a l'hora de defensar, una tasca a la qual ni Coutinho, ni Messi ni Griezmann estan molt acostumats. L'equip tindria el risc de partir-se i es podria assemblar molt al de l'últim tram de Luis Enrique, on els davanters tenien tot el pes de l'equip i la resta de jugadors patien molt per fer les cobertures.

Amb aquest 4-2-3-1 també es renuncia a la figura de l'interior que tant va estimular el Barça amb jugadors com Iniesta, Xavi, Cesc, Thiago i companyia. Ara, es prioritzarà que els dos migcentres assumeixen moltes més responsabilitats defensives a l'hora d'organitzar l'equip i vigilar els atacs del rival. En aquest sentit, l'arribada d'Arthur costaria de justificar i potser seria més urgent l'arribada d'un futbolista de característiques més similars a les de Busquets o Rakitic. D'aquesta manera, futbolistes com André Gomes, Denis Suárez o Rafinha tenen els dies comptats a Can Barça.

Finalment, un dels perjudicats per l'arribada de Griezmann seria Dembélé, ja que no tindria opcions d'entrar en un onze tan ofensiu i es convertiria en el 12è home. Caldrà veure si el francès assumeix aquest rol perquè és un jugador molt jove i que necessita disposar de minuts per créixer com a futbolista. En roda de premsa, Valverde va dir que no contemplava la cessió però caldrà veure què passa perquè Dembélé té un salari molt alt i des dels despatxos del club no veurien amb mals ulls una sortida temporal per poder assumir la resta de planificació de la plantilla.

COMENTARIS