En profunditat

El VAR. Solució o problema?

Es reobre el debat sobre els problemes del nou sistema tecnològic d'ajuda als col·legiats

El VAR. Solució o problema?
El VAR. Solució o problema?

Es reobre el debat sobre els problemes del nou sistema tecnològic d'ajuda als col·legiats

VAR

| FIFA

Aquests dies s'està disputant el Mundial de Clubs a Abu Dabi amb el sistema de videoarbitratge (VAR) com a principal protagonista. La FIFA ja fa un temps que l'està provant i algunes competicions europees com la lliga alemanya o la italiana ja l'han instaurat en tots els partits. A la lliga espanyola està previst que arribi la temporada vinent després de moltes reclamacions i queixes però veient els resultats que està donant el VAR molta gent es pregunta si serà la solució correcta o es convertirà en un nou problema.

D'una banda, un dels principals problemes del VAR és que no incorpora l'ull de falcó. És a dir, no està preparat per saber si una pilota entra al 100% dins la porteria. El sistema de l'ull de falcó ja s'utilitza en competicions com la Premier o la Champions League i està instal·lat als estadis d'equips que participen en competicions europees, com és el cas per exemple del Camp Nou. Aquesta tecnologia determina mitjançant unes càmeres si la pilota ha entrat o no dins la porteria i envia un avís a l'àrbitre en forma de notificació al rellotge. En aquest cas, la resposta és immediata i no cal aturar un partit per saber si la pilota ha entrat o no.

En canvi, el sistema del VAR funciona mitjançant un seguit de càmeres que controla un àrbitre i el seu equip des d'un espai habilitat amb diferents televisors. Aquest col·legiat és el responsable de revisar les jugades al moment i resoldre els dubtes que l'àrbitre principal pugui tenir. Així, per exemple, si hi ha un gol en possible fora de joc, el VAR pot avisar l'àrbitre i anul·lar o assenyalar el gol. En aquests casos, el col·legiat també té una pantalla al terreny de joc on pot consultar les accions dubtoses. El reglament del VAR indica que només es pot utilitzar en 4 tipus d'accions: els gols, els penals, les expulsions i la identificació dels futbolistes.

El principal handicap del VAR és que es torna a un sistema d'interpretació de les jugades. No és una ciència exacta i un nou àrbitre haurà de ser l'encarregat de determinar si, per exemple, un jugador participa en la jugada del fora de joc o no. Això pot generar nous problemes perquè les interpretacions són molt subjectives i en funció de com ho valori. D'aquesta manera, tancar les polèmiques continuarà sent missió gairebé impossible.

L'altre gran problema del sistema de videoarbitratge és que trenca molt el ritme dels partits. En l'enfrontament del Madrid contra l'Al Jazira, la interrupció per consultar el VAR va durar més de 3 minuts, una situació desagradable per al futbolista i l'espectador. En bàsquet és molt més habitual fer descansos i interrompre els partits per determinades accions, però una de les gràcies del futbol és que no s'aturava el ritme durant els 45 minuts de cada part i trencar amb aquesta dinàmica pot resultar un punt avorrit i lent per a un sector d'aficionats.

En qualsevol cas, el VAR ha arribat per quedar-se com va manifestar el president de la FIFA, Gianni Infantino, però caldrà prendre mesures perquè el seu funcionament sigui més àgil i ràpid. De moment, sempre ha generat confusió i crítiques en un sector arbitral que també reclama millores per ajudar en la seva feina.

COMENTARIS