Vintage

Feia 14 anys que el Barça no fitxava cap jugador amb la carta de llibertat

Els futbolistes que ha fitxat el Barça amb la carta de llibertat

Feia 14 anys que el Barça no fitxava cap jugador amb la carta de llibertat
Feia 14 anys que el Barça no fitxava cap jugador amb la carta de llibertat

Els futbolistes que ha fitxat el Barça amb la carta de llibertat

Van Bommel Ezquerro

L'arribada de Jean-Clair Todibo amb la carta de llibertat és un canvi en la política de fitxatges del Barça en els últims anys. El conjunt blaugrana està acostumat a fitxar futbolistes mitjançant un traspàs i, sovint, pagant per sobre del preu de mercat pel simple fet de trucar a la porta en nom del Barça. L'arribada d'Eric Abidal i Ramon Planes a la secretaria tècnica ha comportat canvis en la manera de treballar i el primer gran resultat es pot veure amb l'operació Todibo.

El prometedor central francès finalitzava contracte amb el Toulouse el 30 de juny i diversos clubs europeus s'havien interessat per ell, ja que podia arribar a cost zero. Després d'una feina silenciosa, el club ha pogut lligar el futbolista i arribarà a Barcelona amb la carta de llibertat sota el braç, un fet que no es veia al Camp Nou des de feia moltes temporades.

Per trobar l'últim precedent ens hem de remuntar fins a la temporada 2005/06 quan el Barça no es va gastar ni un euro en fitxatges i va incorporar 2 jugadors lliures: Mark Van Bommel, que arribava procedent del PSV, i Santi Ezquerro, de l'Athletic. Txiki Begiristain va ser l'artífex d'aquestes operacions que van servir per complementar una plantilla que ja havia estat reforçada en anys anteriors amb les arribades de jugadors com Ronaldinho, Eto'o, Deco, Giuly o Márquez. Curiosament, aquella campanya, el Barça no va fer cap traspàs i va acabar guanyant la Champions.

Txiki també havia aconseguit fitxar altres jugadors amb aquesta fórmula com el davanter de prestigi Henrik Larsson, amb la carta de llibertat després de finalitzar contracte amb el Celtic, Demetrio Albertini, que es va desvincular del Milan el 2005 per jugar 6 mesos al club blaugrana, o Rustu Recber, que va arribar lliure el 2003 després de marxar del Besiktas.

Anteriorment, altres jugadors que van arribar al club blaugrana mitjançant aquest sistema i quan oferir un bon rendiment van ser Phillip Cocu (PSV 98/99), Luis Enrique (Madrid 96/97) o Juan Antonio Pizzi (96/97). D'altres, com Enke (Benfica 02/03), Déhu (Lens 99/00), Amunike (Sporting Portugal 97/98) o Lopetegui (Logroñés 94/95) van tenir un pas més discret.

COMENTARIS