En profunditat

INFORME. Com ha funcionat l'Excel de Valverde abans de la Champions?

INFORME. Com ha funcionat l'Excel de Valverde abans de la Champions?
INFORME. Com ha funcionat l'Excel de Valverde abans de la Champions?
La setmana vinent el Barça torna a la Champions amb l'anada dels vuitens de final contra l'Olympique de Lió. "La Copa linda y deseada" s&...
Barça onze

La setmana vinent el Barça torna a la Champions amb l'anada dels vuitens de final contra l'Olympique de Lió. "La Copa linda y deseada" s'ha convertit en un objectiu primordial per a la plantilla culer després de 3 anys seguits sense passar de quarts de final i veure com el Madrid alçava el títol.

Un dels debats que es va plantejar a principis de temporada era si Valverde havia de gestionar de forma diferent la plantilla respecte la temporada passada on va caure eliminat contra la Roma. En aquell moment es va afirmar que l'equip havia arribat massa cansat al tram decisiu de la temporada i això havia afectat el rendiment de l'equip.

A Weloba hem volgut comprovar si el cos tècnic blaugrana ha modificat molt el seus plantejaments de rotacions respecte la temporada anterior i com arriben els pesos pesants en el retorn a la competició europea. Aquestes són les conclusions de l'informe.

1 - Valverde manté el bloc dels 7 intocables

Ter Stegen, Piqué, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Messi i Suárez conformem la columna vertebral de l'actual Barça. La temporada passada van ser els 7 futbolistes més utilitzats per Valverde i en el moment actual continuen sent els 7 jugadors més utilitzats. L'ordre de càrrega de minuts ha canviat entre ells per les lesions però cap futbolista més ha entrat al selecte grup de titulars indiscutibles i que ho juguen pràcticament tot. 

2 - Menys càrrega de minuts... gràcies a les seleccions

A la mateixa alçada de la temporada passada (una setmana abans del debut a la Champions), aquest nucli principal de 7 jugadors de la plantilla sumava 19.389 minuts i actualment en suma 18.474, una reducció mínima del 5%. La diferència clau respecte la temporada és la reducció dràstica dels minuts amb les seleccions que ha passat de 2.731 la campanya anterior als 1.005 de l'actual, reducció del 64%. Així, en global, aquests 7 futbolistes han disputat 2.641 minuts menys que la temporada anterior, xifra que representa que arriben amb un 12% menys de càrrega de minuts.

Les renúncies de Gerard Piqué i Leo Messi a la selecció, l'absència d'Alba de les primeres convocatòries de Luis Enrique i el fet que no s'hagi disputat la fase de classificació per al Mundial han provocat que la columna vertebral estigui amb les cames més fresques, però a nivell blaugrana la reducció de minuts no ha estat destacable.

3 - Valverde segueix poc fidel a les rotacions

En la segona temporada al Barça, Ernesto Valverde ha seguit un patró similar a la temporada anterior i el bloc de 7 jugadors utilitzats només ha vist reduït un 5% els minuts. L'absència obligada de Messi per les lesions també ha modificat aquest paràmetre, ja que en línies generals, Valverde no s'ha mostrat un gran amant de les rotacions massives. Només en els partits d'anada de Copa de vuitens i quarts de final contra el Llevant i el Sevilla, s'ha vist una clara aposta per altres jugadors però això no ha tingut continuïtat.

Mirant nom per nom, hi ha 2 jugadors que han disputat més minuts amb el Barça que la temporada passada com són Gerard Piqué (+10%) i Jordi Alba (+4%), 2 més tenen unes xifres gairebé idèntiques com Rakitic (-2%) i Ter Stegen (0%) i 3 han baixat la seva presència com Busquets (-8%) Luis Suárez (-11%) i Messi (-25%).

Una vegada observat l'Excel de Valverde ara caldrà veure com arriba l'equip a nivell de joc a l'eliminatòria de la Champions. Els últims partits no han estat positius a nivell de sensacions i cal esperar que l'equip millori físicament en les pròximes setmanes per optar a guanyar la gran obsessió d'aquesta temporada. És el torn de "la Copa linda y deseada".

COMENTARIS