En profunditat

INFORME. Un Barça de 4 classes

Valverde té 4 grans grups diferenciats per la seva participació

INFORME. Un Barça de 4 classes
INFORME. Un Barça de 4 classes

Valverde té 4 grans grups diferenciats per la seva participació

Minuts disputats

A finals de la temporada passada, Ernesto Valverde va admetre que per aquest curs volia "una plantilla curta" i es va treballar amb la idea de tenir entre 20 i 22 jugadors al primer equip. La direcció esportiva va intentar complir amb l'objectiu durant l'estiu donant sortida fins a 8 futbolistes però l'arribada de 8 futbolistes més, ja sigui per fitxatges, retorns de cessió o ascensos del filial, han provocat que Valverde tornés a comptar amb una plantilla llarga de 23 futbolistes.

El tècnic blaugrana ja ha demostrat que li agrada confiar en un onze base i no és molt partidari de fer canvis bruscos ni rotacions massives. Això ha provocat que la plantilla s'estigui dividint el 3 grans blocs: els intocables, la segona unitat i els desapareguts.

Els intocables

Al primer grup hi trobem fins a 8 jugadors que han disputat un mínim del 76% dels minuts disponbiles i que són peces claus en els esquemes de Valverde. Ter Stegen i Piqué ho han jugat tot. Messi, Suárez i Jordi Alba només s'han perdut prop de 30 minuts. Mentre que Rakitic, Busquets i Coutinho també han jugat més de 3/4 parts dels minuts possibles.

La segona unitat

Molt a prop dels intocables hi ha jugadors com Dembélé, Umtiti i Sergi Roberto. Els 2 últims podrien ser fàcilment al grup de dalt si no haguessin tingut problemes de lesions i sancions aquesta temporada. En el cas de l'extrem francès, ha vist com ha passat de ser sempre titular a ocupar la banqueta en els 2 darreres partits però la seva participació està sent destacada.

Després, venen 3 jugadors que sí que tenen el perfil de jugadors de la segona unitat que entren habitualment en les rotacions. És el cas de Semedo, Lenglet i Arthur. Encara no són titulars indiscutibles però el seu rendiment està sent força positiu i pot servir per augmentar la competència interna de la plantilla.

Els puntuals

En una tercera escala, hi ha un altre grup de jugadors que estan tenint molt poca participació aquesta temporada. Seria un grup de 4 futbolistes format per Arturo Vidal, Vermaelen, Rafinha i Munir que sí que entren a les convocatòries però tenen una incidència molt baixa en les alineacions. Cap d'ells supera el 20% dels minuts disputats aquesta temporada ni tampoc han sumat més de 2 titularitats aquest any. Valverde els ha utilitzat en moments puntuals per fer canvis en funció de l'evolució del partit o per donar descansos als titulars indiscutibles. 

Els despareguts

Finalment, hi ha un bloc de 4 futbolistes que estan tenint una presència nul·la a la plantilla. El cas que crida més l'atenció és el de Malcom, el fitxatge més car d'aquest esitu a Can Barça. A banda de patir una lesió que el va apartar 3 setmanes del terreny de joc, el brasiler només va disputar 6 minuts a Valladolid i 19 a Leganés sense poder demostrar tot el seu potencial. A més, ha quedat fora de la convocatòria en diverses ocasions i sembla que Valverde no el necessita. El tècnic el va definir com una aposta de club i caldrà veure si la seva presència augmenta abans de l'arribada del mercat d'hivern.

Tanquen aquest informe els 3 jugadors que no han disputat ni un minut oficial aquesta temporada: Denis Suárez, Aleñá i Samper. En el cas d'aquest últim era d'esperar perquè el club li volia trobar una sortida però no es va poder concretar cap operació a l'estiu. Per la seva banda, Denis i Aleñá han estat perjudicats per les lesions que van tenir a l'estiu però ja fa setmanes que estan recuperats i no han tingut cap oportunitat. Si el seu rol no es modifica en els pròxims mesos, els 2 tindran moltes possibilitats d'abandonr el club a l'hivern a la recerca de minuts que no poden trobar en un Barça amb 4 marcades classes socials.

COMENTARIS