En profunditat

La connexió amb Amsterdam

L'estil del Barça beu de l'escola holandesa, però pocs jugadors han vingut directament de l'Ajax

La connexió amb Amsterdam
La connexió amb Amsterdam

L'estil del Barça beu de l'escola holandesa, però pocs jugadors han vingut directament de l'Ajax

Frank de Boer
Frank de Boer

| ©Getty Images #1065501

Johan Cruyff, l'estiu de 1973, va ser el primer jugador holandès que va fitxar pel Barça. Provinent de l'Ajax, amb ell va arribar un estil de joc i un plantejament futbolístic que va sacsejar el club i va canviar la mentalitat de l'afició. L'escola holandesa acabava de desembarcar al Camp Nou i, encara que molts més jugadors dels Països Baixos van acabar vestint de blaugrana, molt pocs han vingut directament de l'equip d'Amsterdam.

El segon neerlandès també va ser fitxat de l'Ajax: Johan Neeskens, que va arribar el 1974. Després, gairebé 20 anys sense trucar a la porta d'aquest equip, fins que l'estiu de 1991 es va incorporar Richard Witschge. En una època on els jugadors de la Unió Europea encara eren considerats estrangers, Witschge s'afegia a Ronald Koeman (fitxat del PSV el 1989) per conformar el doblet de jugadors neerlandesos. En aquella època, a més, Cruyff havia tornat al Barça per fer d'entrenador, amb l'ajuda del també holandès Tony Bruins Slot.

No va ser fins l'arribada d'un altre entrenador dels Països Baixos, Louis van Gaal, que no es va tornar a obrir la porta als jugadors holandesos. En aquest cas, encara que Van Gaal va intentar recuperar molts jugadors que havia tingut a l'Ajax, només els bessons Frank i Ronald de Boer i el finès Jari Litmanen van venir directament d'Amsterdam. Hesp va venir del Roda neerlandès; Reiziger, Bogarde i Kluivert del Milan; Cocu i Zenden del PSV. Fins a 8 jugadors dels Països Baixos van coincidir al vestidor del Camp Nou en aquella època, però la marxa de Van Gaal i el poc èxit esportiu va accelerar l'esbandida de jugadors oranje.

Encara que posteriorment han vingut altres futbolistes holandesos, des del gener de 1999, el Barça no ha fitxat cap jugador directament de l'Ajax. Marc Overmars (2000) i Giovanni van Bronckhorst (2003) van venir de l'Arsenal, Edgar Davids (cedit el 2004) de la Juve i Mark van Bommel (2005) i Ibrahim Afellay (2011) del PSV.

Així, doncs, quan s'oficialitzi el fitxatge de Jasper Cillessen, es reobrirà una porta que feia 17 anys que havia estat tancada.

COMENTARIS