Opinió

L'esguerro de les dates FIFA

No podríem eliminar definitivament les aturades per aconseguir un calendari més racional?

L'esguerro de les dates FIFA
L'esguerro de les dates FIFA

No podríem eliminar definitivament les aturades per aconseguir un calendari més racional?

OPI Albert

Encara recordo l'època en què no existien les anomenades "dates FIFA", les setmanes aquestes en què les principals lligues s'aturen (la 2a divisió, però, continua a la seva) perquè les seleccions facin els partits que els convenen. Aleshores, no era estrany que futbolistes es perdessin partits de lliga dels equips que els pagaven el sou (Koeman no va poder viure la primera lliga de Tenerife perquè estava concentrat amb la selecció neerlandesa), o als clubs els costava una morterada llogar vols privats per tal que el brasiler de torn (per exemple, Ronaldo Nazario) arribés a temps per jugar —fet un nyap— el partit de lliga que tocava.

Això de concentrar els partits i aturar les principals lligues (ja hem dit que la 2a no ho fa, de manera que si hi ha cap internacional que jugui a la divisió de plata, el seu equip continua rebent-ne les conseqüències) va semblar un pas endavant, perquè els clubs ja podien comptar amb els seus futbolistes sense barallar-se amb les seleccions. Però ara, venint d'un estiu amb Mundial, i amb els jugadors molt carregats de partits, això d'aturar la lliga per afegir més càrrega amb uns amistosos inútils (més enllà que les federacions cobrin quatre xavos) i una pseudocompetició que emmascara els amistosos inútils (la Nations League), sembla un excés injustificable.

Més enllà de la indoneïtat o no d'afavorir que les federacions engreixin els seus comptes a costa dels clubs, tinc clar que les dates FIFA, totes, s'haurien de suprimir. Això permetria establir un calendari més harmònic (potser també estaria bé limitar les lligues a 18 equips) i compacte, guanyar dies de vacances (pels jugadors) a l'estiu i no perdre el ritme de les competicions (pels aficionats). A canvi, desplaçaria les classificacions per Mundials, Eurocopes o Copes Amèrica perquè es juguessin en mini-tornejos a l'estiu… Ben dissenyat, la càrrega de partis s'harmonitzaria, els jugadors guanyarien en racionalització dels esforços i els aficionats tindrien un calendari més endreçat.

COMENTARIS