Vintage

L’origen dels colors del Barça

El Barça assumeix com a oficial l’explicació que han fet els descendents de Gamper i Witty, fundadors del club

L’origen dels colors del Barça
L’origen dels colors del Barça

El Barça assumeix com a oficial l’explicació que han fet els descendents de Gamper i Witty, fundadors del club

En la reunió fundacional del Futbol Club Barcelona, el 29 de novembre de 1899, no es van decidir els colors de l’equipació que havia de lluir el nou equip. Va ser a la segona reunió de socis, el 13 de desembre del 1899, quan van decidir-se per la tonalitat de la samarreta: el blau i el grana.

Per explicar aquesta tria s’havia especulat amb diferents teories, cap de les quals documentada. Hi havia qui deia que s’havien utilitzat aquells colors perquè era la roba de què disposava la mare d’un dels jugadors, idea descartada perquè el jugador en qüestió, Comamala, no va debutar fins al 1903. També s’ha pogut llegir que els colors triats eren els dels llapis que utilitzaven els comptables a l’època, que tenien dues puntes, una de blava i una altra de vermella. Es va arribar a dir que aquells colors eren els del cantó suís de naixement de Gamper, afirmació que es pot desmentir categòricament: el fundador va néixer a Winthertur, al cantó suís de Zuric, mentre que el cantó amb la bandera blau i grana és el de Ticino. També es va proposar que el Barça s’havia inspirat en l'equipació del Basilea, però com va documentar fa anys Emma Gamper en un llibre sobre l’etapa helvètica del seu avi, Gamper va jugar molt poc al Basilea: es va comprometre molt més amb l’Excelsior, i posteriorment el Zuric, que va fundar i liderar personalment.

Però el Barça ha trobat una explicació versemblant, raonable i molt probable, que han pres com a oficial. Entre el grup de fundadors del club, hi havia els germans Frederick Arthur i Ernest Witty, que van ser molt actius en els inicis del club. De fet, ells van participar en la reunió del 13 de desembre, la que va decidir els colors del club. Ha estat gràcies als descendents dels germans Witty que el Barça ha pogut trobar la pista sobre l’explicació de la tria dels colors. Concretament, a Michael Witty, nét de Frederick Arthur, que va ser president del club entre 1903 i 1905.

Michael defensa que el seu pare sempre li va explicar que els colors del club provenien de l’escola on havien estudiat els avis, la Merchant Taylors, a Liverpool. A més, en té una prova: arran del 75è aniversari del club, Frederick Witty (fill de Frederick Arthur i pare de Michael), veient que ningú parlava de la procedència dels colors, es va decidir a escriure a Liverpool per preguntar-los si, efectivament, el blau i grana eren els colors de l’equip de l’escola. La resposta va ser prou clara: el blau i el grana eren a l’equipació de l’equip de rugbi de l’escola de finals del segle XIX, en el qual havien competit els dos germans Witty mentre feien els seus estudis. La pista, però, no va ser prou tinguda en compte.

Fa unes setmanes els familiars de Witty i Gamper van voler explicar-ho al club, primer al Centre de Documentació i posteriorment al president Bartomeu. Amb una fotografia de finals del segle XIX de l’equip de rugbi del Merchant Taylors, amb fons vermell i franja blava, i els records que els havien arribat de les seves famílies, Manuel i Xavier Gamper i Michael Witty van explicar la versió considerada com la més factible de l’origen dels colors blaugrana: a la reunió del 13 de desembre els germans Witty devien proposar els colors del seu equip escolar, i a Gamper, que era l’alma mater de l’Entitat, devia semblar-li bé.

Michael Witty rebla la teoria: “El meu pare sempre em va transmetre el que li va explicar el meu avi. I jo mateix, de jove, havia arribat a parlar amb l’avi Frederick Arthur d’aquest tema i ell em va confirmar la validesa d’aquesta teoria de la Merchant Taylors, però com que era un home molt modest no hi donava importància”. A falta de documentació escrita, el testimoni oral sembla clau, i la versió proposada per aquestes famílies vinculades a la fundació del Barça es presenta a hores d’ara com la més versemblant i és la que compta amb el suport del club.

COMENTARIS