Zona Bloc / Blog de

Només cal canviar el xip?

L'equip no pot excusar-se en el cansament ni la falta de motivació. Les raons són futbolístiques i perceptives.
Només cal canviar el xip?
Només cal canviar el xip?
L'equip no pot excusar-se en el cansament ni la falta de motivació. Les raons són futbolístiques i perceptives.

És un fet molt evident que el Barça no acaba de rutllar. És cert que el "virus FIFA" passa factura, sobretot tenint en compte que 6 jugadors de l'onze titular són internacionals sudamericans, però això no és una excusa; partits amb les seleccions n'hi ha cada any. També és cert que el calendari va molt apretat, que hi ha partits cada 3 o 4 dies i que són molt exigents, ja que ni Vila-real, ni Reial Madrid, ni Atlético, ni Reial Societat són rivals còmodes i senzills. Però ni aquest fet ni la possible "falta de gana" a causa d'haver-ho guanyat pràcticament tot (com qui diu) recentment són excusa. N'estic segur, els jugadors volen guanyar sempre i donar-ho tot gairebé sempre, mentre es pugui. La raó ha d'ésser futbolística.

I és que veure a tota una Reial Societat -és cert que amb menys exigències al calendari- buidant-se els pulmons durant 93 minuts i que en l'últim sospir segueixin guanyant pilotes, corrent més que el rival i creant perill a l'àrea, explica que els fets no són físics. L'exemple clar es Oyarzábal, l'autor del gol i millor jugador del partit, qui va defensar com un segon lateral i va crear totes les oportunitats, fos per banda o pel centre, sempre superant Alves, Piqué i Busquets en velocitat i potència. Al minut 5 cola, al 15 pot colar, però al 75, després de veure com el seu equip seguia tancat com un autobús perseguint la pilota sense parar, demostra que "si es vol es pot". Luís Enrique ja ho advertí abans del partit que, segons les dades que l'equip tècnic va prenent, "els jugadors estan més frescos que la temporada passada".

Llavors, què passa? És qüestió de voluntat i de fe? Sempre m'he negat a creure quelcom semblant. És possible que una persona la vida de la qual perdi el sentit per moments, amb problemes de salut, amb agreujants econòmiques i amb trastorns familiars pugui perdre la voluntat i la fe en tot allò que faci, però no un jugador de futbol, i menys un guanyador nat. Els jugadors del Barça ho són perquè només saben guanyar, no vénen de l'Hostalets de Balenyà (amb tots els respectes cap al meu poble veí). Si els hi falta la fe, Déu nos en guard.

La causa de tota aquesta desfeta és futbolística i lleugerament perceptiva. El Barça ve de 38 partits sense perdre, en molts d'ells sense haver de ficar "la cinquena marxa" i creant dubtes en el joc. Certs errors defensius, desconexions entre jugadors, falta de cobertures, falta de profunditat pels laterals i, sobretot, desconfiança entre titular i suplent. Carències que molts cops han resolt un parell de genialitats dels tres de davant, Iniesta o, fins i tot, Rakitic amb un xut directe o Piqué amb un cop de cap. En tenim una mostra ben clara fa una semana i poc contra el Reial Madrid, on el Barça va veure com era víctima de la seva pròpia debilitat i, a mida que avançaven els minuts, el Madrid s'ho va anar creient i va remuntar el partit. "Falta de lectura", error purament futbolístic. I cal reiterar la desconfiança que mostren Messi, Neymar, Suárez i companyia quan el que tenen al costat és Munir, Rafinha, Sergi Roberto, Arda Turan o Aleix Vidal. El joc no és fluid.

Cal canviar molt més que el xip, cal que els jugadors, amb els peus a terra, juguin per a l'equip i que treballin com cal, perquè el ritme és molt difícil d'agafar a ple abril. No ens hem de passejar pels camps, hem de jugar a futbol amb la mateixa gana i el mateix rigor que ara ja fa un any, quan els jugadors estaven "menys frescos" però més entonats.

Comentaris
Els blogs

La majoria de la premsa de Barcelona obra la setmana amb una mena d’intent de “resurrecció” després de dos resultats nefastos pel Barça,...

Llegeix

És un fet molt evident que el Barça no acaba de rutllar. És cert que el "virus FIFA" passa factura, sobretot tenint en compte que 6...

Llegeix