Opinió

Obsessionar-se amb la Champions pot ser mal negoci

En l'ambient comença a créixer la sensació que l'obligació de la pròxima temporada és guanyar l'orelluda i qualsevol cosa que no sigui això, pot semblar un fracàs

Obsessionar-se amb la Champions pot ser mal negoci
Obsessionar-se amb la Champions pot ser mal negoci

En l'ambient comença a créixer la sensació que l'obligació de la pròxima temporada és guanyar l'orelluda i qualsevol cosa que no sigui això, pot semblar un fracàs

opinió jaume ramon

Després que el Madrid guanyés la quarta Champions en cinc anys, a Barcelona s'ha iniciat un debat sobre les prioritats del Barça a l'hora de competir la pròxima temporada. Carles Puyol va ser dels primers a fer una crida per "reflexionar" sobre els objectius del club i també s'ha informat que la Junta Directiva ha demanat a Valverde que centri tots els esforços en la Champions. En l'ambient comença a créixer la sensació que l'obligació de la pròxima temporada és guanyar l'orelluda i qualsevol cosa que no sigui això, pot semblar un fracàs.

Cal anar amb compte a l'hora de fer aquestes consideracions perquè obsessionar-se amb la Champions pot ser un mal negoci. Està clar que el Barça ha d'aspirar a guanyar-la i té plantilla per fer-ho, però mai ha de ser una obligació perquè és una competició tan fràgil i volàtil que tot pot dependre d'un simple detall. Una relliscada del porter, una mala decisió arbitral o una lesió inoportuna pot dinamitar qualsevol opció de guanyar-la. La Champions ha de ser un premi i no una llosa.

En les 5 ocasions que el Barça ha aixecat el trofeu (1992, 2006, 2009, 2011 i 2015), l'equip aquell any ha guanyat la Lliga i ha practicat un joc dominador i atractiu per l'espectador. Els altres equips que l'han guanyat no han tingut un segell tan característic però el conjunt blaugrana no s'ha de fixar amb els altres ni pot perdre la recepta que l'ha portat a ser un dels millors equips de la història. Cal fer una plantilla competitiva i prioritzar el bon joc i la regularitat que l'ha caracteritzat els anys que s'ha coronat a Europa.

Els partidaris a prioritzar la Champions també han criticat que l'equip se centrés massa en la Copa o que no es fessin més rotacions. Observant la trajectòria de les 3 últimes victòries a la Champions (2009, 2011 i 2015), el Barça sempre ha arribat a la final de la competició copera i en 2 ha estat capaç d'aconseguir el triplet. Sobre les rotacions i per posar un exemple significatiu, en aquests 3 triomfs europeus, Messi ha jugat una quantitat molt similar de minuts a la Copa (450, 541 i 540 minuts) mentre que aquest any n'ha jugat 509. No semblen números per extreure'n grans conclusions. A més, en l'últim any de Luis Enrique hi va haver moltes crítiques per haver fet massa canvis a l'onze inicial i enguany s'ha dit que Valverde era massa conservador en aquest aspecte.

Arribats a aquest punt, més que obsessionar-se amb la Champions o amb les rotacions, el que hauria de fer el Barça és obsessionar-se amb mantenir l'estil de joc que l'ha fet únic i guanyador en els últims anys. Aquets és el debat important, transcendent i interessant que cal que faci la direcció esportiva blaugrana a l'hora de planificar la nova campanya. Sempre que el joc ha estat fidel a l'ADN Barça, s'han guanyat trofeus i s'ha dominat a Europa. Aquesta sí que ha de ser l'obsessió. Valorar l'herència per seguir guanyant.

COMENTARIS