En profunditat

Per 1a vegada a la història de la Lliga hi ha més samarretes blaugranes que blanques

L'Osca, l'Eibar, el Llevant i el Barça comparteixen colors a la màxima categoria

Per 1a vegada a la història de la Lliga hi ha més samarretes blaugranes que blanques
Per 1a vegada a la història de la Lliga hi ha més samarretes blaugranes que blanques

L'Osca, l'Eibar, el Llevant i el Barça comparteixen colors a la màxima categoria

samarretes blaugrana primera 1819

La Primera Divisió espanyola compleix enguany 88 edicions des de la seva fundació l'any 1929. Durant tot aquest temps han desfilat fins a 63 equips diferents a la màxima competició de futbol estatal defensat els colors del seu club. En la qüestió cromàtica, les primeres equipacions han estat variades però sempre han predominat 3 combinacions clàssiques: les blanques, les blanc-i-blaves o les blanc-i-vermelles.

Dels 10 clubs històrics amb més participació a Primera, 4 vesteixen la samarreta blanca (Madrid, València, Sevilla i Saragossa), 2 la blanc-i-blava (Espanyol i Reial Societat), 2 la blanc-i-vermella (Athletic Club i Atlètic de Madrid) i posteriorment hi ha les 2 excepcions: la blaugrana del Barça i la verd-i-blanca del Betis. 

El Barça gairebé sempre s'ha trobat sol defensant els colors blaugrana i no va ser fins a l'any 1963, en la 33a edició de la Lliga, que va aparèixer un club amb els mateixos colors a la primera equipació: el Llevant. Anteriorment, el 1956, el Condal, un club amb forta vinculació amb el Barça i que va ser durant molt temps filial, també va pujar a Primera però en aquell temps vestia amb una samarreta blanc-i-blava.

Després de l'aparició fugaç del Llevant als anys 60, no va ser fins al 1996 que un altre club amb els colors blaugrana puja a Primera. Va ser l'Extremadura, que va signar dues temporades a la màxima categoria, i que va perdre els 4 partits que va disputar contra el Barça.

A partir del 2004, el Llevant ja s'ha consolidat com un equip de Primera disputant 11 de les darreres 15 edicions però no va ser fins a l'any 2014 que hi ha 3 conjunts blaugranes a Primera gràcies a l'aparició de l'Eibar en la màxima categoria. Durant aquestes darreres temporades, s'havia aconseguit igualar el nombre d'equips amb samarretes blanques i blaugranes, un fet inimaginable fa uns anys.

Però no ha estat fins a la present temporada 18/19 quan el color blaugrana ha predominat per sobre del blanc a la Primera Divisió. L'estrena de l'Osca a la màxima categoria més la continuïtat de Barça, Llevant i Eibar han permès que 4 dels 20 equips de Primera tinguin el blaugrana com a color per sobre dels 3 que vesteixen de blanc (Madrid, Sevilla i València). Això sí, no és la combinació cromàtica amb més presència perquè també hi ha 4 equips blanc-i-vermells (Athletic, Atlètic de Madrid, Girona i Rayo Vallecano) i 4 de blanc-i-blaus (Espanyol, Reial Societat, Alabès i Leganés).

Per què vesteixen de blaugrana?

El Llevant no ha vestit sempre de blaugrana i ha passat per diferents combinacions com el blanc-i-negre, blanc-i-blau o blanc-i-vermell productes de diferents fusions i escissions. No va ser fins al 1940, amb la creació de l'actual U.D. Llevant que vesteix de blaugrana perquè adopta els colors d'un dels clubs fusionats, el Gimnàstic de València. Aquest va ser creat el 1909 pel català Narcís Basté, un seguidor del Barça que va decidir adoptar amb els mateixos colors.

En el cas de l'Eibar hi ha relació directa amb el Barça. El club es va fundar el 1940 i va començar a jugar amb diferents samarretes com una blanca o una de blanc-i-vermella inspirada en l'Athletic Club. Tot va canviar el 1943, quan la Federació Guipuscoana de Futbol va cedir al conjunt basc un equipament complet del Futbol Club Barcelona i va acabar adoptant aquesta combinació cromàtica en una època on no anava sobrat de recursos. Els hi va agradar i van seguir així.

Finalment, l'Osca sempre ha vestit de blaugrana des de la seva fundació l'any 1960. Anteriorment, també havien existit altres clubs a la ciutat i el color predominant era el blaugrana com l'Osca F.C. que va néixer el 1922.

 

COMENTARIS