En profunditat

Per 2a vegada en 3 anys, ni futbol, ni bàsquet ni handbol arriben a les semis de la Copa d'Europa

La crisi europea del Barça en totes les seccions 

Per 2a vegada en 3 anys, ni futbol, ni bàsquet ni handbol arriben a les semis de la Copa d'Europa
Per 2a vegada en 3 anys, ni futbol, ni bàsquet ni handbol arriben a les semis de la Copa d'Europa

La crisi europea del Barça en totes les seccions 

Escut comunicat

Un dels grans trets diferencials del Barça respecte als altres grans clubs europeus ha estat el seu caràcter poliesportiu. El Més que un club també ha anat lligat a una filosofia per tenir els equips més competitius en els esports més seguits del continent europeu. A banda dels resultats del futbol, l'esport rei, el Barça també ha construït la seva llegenda gràcies a les fites de les seccions de bàsquet, handbol i hoquei patins. En els últims anys, també s'hi ha afegit la secció de futbol sala, que ja ha recollit els seus primers èxits.

En el còmput global, el Barça ha aconseguit guanyar 39 Lligues de Campions entre les 5 seccions professionals. A Europa, només el supera en nombre de títols el CSKA Moscou amb 83, que té a les seves vitrines 33 títols d'esgrima, 20 d'hoquei gel o 13 de voleibol, entre d'altres.

El club blaugrana ha treballat sempre en les seccions i hi ha invertit quantitats importants de pressupost, que han donat resultats i grans alegries als culers. En el segle XXI, per exemple, el Barça va arribar a encadenar fins a 11 anys consecutius aixecant algun títol de campió europeu, un registre que demostra l'hegemonia de l'entitat blaugrana com un dels millors clubs del món.

Però en els últims temps, el club està perdent força a Europa i aquesta temporada s'ha tornat a demostrar. Ni el Barça de futbol, ni el Barça de bàsquet ni el Barça d'handbol s'han classificat per a unes semifinals de la màxima competició europea. Les 3 seccions amb més pressupost de l'entitat han caigut tot just començar la primavera i no disputaran l'opció d'alçar un títol. La Roma en el cas del futbol; el Montpeller, en l'handbol i una nefasta Fase Regular a l'Eurolliga de bàsquet han enterrat totes les opcions de fer un paper digne a Europa. L'únic que se salva és el Barça d'handbol que ha obtingut el 7è bitllet consecutiu per a les semis de la Lliga Europea.

No cal anar molt lluny en els precedents històrics per trobar un resultat tan pobre a nivell de resultats en la màxima competició del continent. Fa 2 anys, a la temporada 2015/16, les 3 seccions amb més pressupost van caure als quarts de final i tampoc van disputar les semifinals. Enguany, les sensacions són pitjors perquè ni bàsquet ni handbol han pogut arribar als quarts i el futbol va caure estrepitosament contra la Roma.

Observant aquests registres i les dinàmiques dels últims anys, sembla evident que als despatxos de Can Barça cal fer un seriós debat sobre el funcionament de les seccions i que es prenguin decisions per recuperar la glòria europea que tan gran havia fet el Barça. Som Més que un club?

COMENTARIS