Opinió

Saras o mai

Saras o mai
Saras o mai
Saras Jasikevicius ha estat una de les grans revelacions de l'Eurolliga d'aquesta temporada. El tècnic lituà ha tret tot el suc a un dels...
Jasikevicius

Saras Jasikevicius ha estat una de les grans revelacions de l'Eurolliga d'aquesta temporada. El tècnic lituà ha tret tot el suc a un dels pressupostos més baixos dels 16 equips que han participat en la competició i ha estat capaç de classificar-lo per a la Final 4 que es va disputar aquest cap de setmana a Belgrad. Un somni impensable per al Zalgiris que es va truncar a les semifinals després de caure contra el totpoderós Fenerbahce en una guerra que no havia de ser la seva.

Feia 19 anys que el mític club de Kaunas no arribava a la fase final de la competició europea i ho ha fet de la mà d'un tècnic que només fa 2 temporades i mitja que és entrenador professional. Jasikevicius representa la nova via del bàsquet modern i així ho ha aplicat al seu equip aquesta temporada. Equip molt versàtil, canvis defensius sense importar la posició, intensitat màxima de tots els membres de la plantilla i rotacions constants. En els últims temps s'està dibuixant un nou concepte d'entendre el bàsquet que trenca amb els tòpics de les habituals posicions de l'1 al 5 i que entén el joc de forma més global. Tothom pot fer de tot.

Però a banda dels conceptes tàctics, Jasikevicius també encarna carisma i caràcter. Els habituals al Palau saben que l'exjugador és un líder nat i ara ho ha tornat a demostrar des de la banqueta. Els seus jugadors, la majoria amb poca experiència internacional, han anat a mort amb les idees de Saras i ho han donat tot per competir contra equips amb molt més potencial econòmic. A Kaunas encara ara recorden l'esbroncada que va clavar a un jugador després d'anotar un triple però que s'havia equivocat en l'acció defensiva anterior. Té fusta de líder i el mateix Obradovic ja l'ha assenyalat com a l'alumne avantatjat.

Veient tots aquests aspectes, costa d'entendre que el Barça no hagi mogut fils per incorporar Saras Jasikevicius com a nou líder de la secció de bàsquet. El lituà té totes les virtuts: capacitats, caràcter, energia, lideratge i, sobretot, és més culer que l'escut. L'estiu passat la direcció esportiva ja va fer el passerell amb una oferta que semblava que buscava el no de Saras i el mateix tècnic va afirmar: "Sona estrany però l'oferta del Zalgiris era molt millor que la del Barça."

El moment per incorporar Jasikevicius és ara o mai. Veient el gran resultat que ha signat amb el Zalgiris, el president del club lituà ha reconegut que serà complicat retenir-lo i ja sonen cants de sirenes de clubs top com el CSKA de Moscou. El Barça no pot tornar a cometre l'error d'esperar a veure què passa als playoffs fins al finals de juny per decidir si continua Pesic o no. Ja va passar amb Bartzokas i tornaria a ensopegar amb la mateixa pedra. Pesic ha realitzat una feina excel·lent però complirà 69 anys a l'agost i cal pensar en el nou líder que torni al Barça a l'elit del bàsquet modern. I Jasikevicius és l'home. Siguem valents. Saras o mai. 

COMENTARIS