Opinió

"Sortiu i patiu"

"Sortiu i patiu"
"Sortiu i patiu"
Instagram està plagat de comptes amb frases cèlebres, filosòfiques o d'autoajuda. Passejant per la xarxa n'he trobat una que encaixa a la perfecció...
Valverde, Cruyff

Instagram està plagat de comptes amb frases cèlebres, filosòfiques o d'autoajuda. Passejant per la xarxa n'he trobat una que encaixa a la perfecció amb la sensació que em va transmetre el Barça en la dolorosa desfeta de Roma: "L'home que tem perdre, ja ha perdut." En els últims anys ja hem viscut doloroses derrotes del Barça en el panorama europeu (París, Torí, Munic) però en cap havíem tingut la sensació d'haver sortit a patir. S'havia perdut, sí, però sempre per no poder imposar el joc i davant rivals del mateix pedigrí.

La diferència de la derrota contra la Roma és la sensació de caure com un equip petit. Sortint a defensar el marcador de l'anada, perdent temps des del principi i especulant amb el marcador. El discurs de Valverde a la prèvia no va ser el d'un equip ambiciós, sinó més aviat poruc. "Hem d'evitar que passin coses extraordinàries", "clar que penso que podem perdre", "penso més en el rival que en una altra cosa", ...

Puc entendre les prudents frases de Valverde a la prèvia per rebaixar una possible eufòria però em costa d'assimilar el comportament que va tenir l'equip quan va sortir a la gespa. Un onze reactiu a la Roma i no propositiu al joc del Barça. Els mateixos problemes per sortir des de darrere que en l'enfrontament al Camp Nou. La pilota llarga com a únic recurs per generar producció ofensiva. Constants pèrdues de temps. Absència de solucions per capgirar la dinàmica del partit. La por instal·lada al cos del Barça.

Hi va haver un moment significatiu que resumeix l'essència de com es va viure el partit des de la banqueta. Amb el 2-0 al marcador i amb l'equip donant símptomes de bloqueig, l'entrenador blaugrana va cridar Denis Suárez per fer el primer canvi. Semblava la millor opció per intentar recuperar la pilota i gestionar el partit des del control amb l'entrada del gallec juntament amb Iniesta. Però un minut després, Valverde va canviar d'idea, li va dir a Denis que tornés a escalfar i va cridar André Gomes perquè entrés per Iniesta. El tècnic blaugrana va apostar pel joc físic del portuguès i un minut després de la seva entrada, Manolas feia el 3-0. 

Pot sonar anecdòtic però és una mostra més de l'excessiva por amb que va sortir el conjunt blaugrana. Lluny queda aquella mítica frase de Cruyff abans de la final de Wembley: "Sortiu i disfruteu." Ahir, l'equip va sortir a patir i ho va acabar pagant. Perquè el Barça no sap sortir a patir, només ha guanyat quan ha sortit a disfrutar. No ho oblidem.

COMENTARIS