Analytics

Valverde canvia el patró del primer canvi

En els últims 9 partits, ha endarrerit 10 minuts la primera substitució respecte el que venia fent fins ara

Valverde canvia el patró del primer canvi
Valverde canvia el patró del primer canvi

En els últims 9 partits, ha endarrerit 10 minuts la primera substitució respecte el que venia fent fins ara

Iniesta André Gomes Canvi

Un dels canvis més palpables de Valverde en els darrers partits és que ha retardat molt el moment de la primera substitució. Des de principis de temporada, el tècnic blaugrana ha confiat en un bloc de jugadors gairebé intocables format per Messi, Suárez, Rakitic, Ter Stegen, Piqué, Busquets, Jordi Alba, Sergi Roberto i Umtiti, que superen el 70% dels minuts disputats en el cas més baix, el d'Umtiti, i el 88% en cas de Messi, el jugador amb més càrrega de minuts.

Durant gran part de la temporada, el tècnic blaugrana també ha apostat per donar minuts i confiança a altres futbolistes per canviar les dinàmiques dels partits i gestionar les rotacions per no arribar cansats al tram decisiu de temporada. Fins abans del partit de Lliga contra l'Atlètic de Madrid, la tònica habitual de Valverde a l'hora de fer els canvis era començar a moure la banqueta a l'última mitja hora. Més concretament, la mitjana del primer canvi era del minut 59,6 en els primers 42 partits d'aquesta temporada*.

En canvi, en els darrers 9 partits on s'ha entrat al moment clau de la temporada, Valverde ha decidit canviar aquesta dinàmica i la mitjana de la primera substitució ha passat a ser al minut 69,85. Un canvi significatiu respecte el que es venia fent fins ara i que ha evidenciat una manca de confiança amb els jugadors que poden entrar des de la banqueta. El seu rol és cada vegada més secundari i en menys de 20 minuts és molt complicat que puguin aportar aspectes positius a l'equip.

El partit més significatiu es va evidenciar en el partit de tornada a Roma on Valverde no va fer el primer canvi fins al minut 81 amb l'entrada d'André Gomes per Iniesta quan el partit anava 2-0. A la Lliga, també ha trencat la dinàmica de fer el primer canvi prop del minut 60 i en els 2 darrers partits contra el Leganés o el València els ha fet als minuts 74 i 79.

Fins i tot davant els valencians, va fer entrar Semedo al temps afegit pensant més a perdre temps que en una millora tàctica o de fer descansar el bloc principal. Possiblement, aquest canvi de patró no és transcendent però sí significatiu de la pèrdua de confiança que està tenint Valverde amb els jugadors menys habituals.

*Aquest informe no ha computat els canvis realitzats per una lesió a la primera part perquè s'entén que són canvis no obligats.

COMENTARIS