En profunditat

Valverde exprimeix els titulars com ningú

El tècnic ha utilitzat aquest curs 10 jugadors en el 89% dels minuts oficials

Valverde exprimeix els titulars com ningú
Valverde exprimeix els titulars com ningú

El tècnic ha utilitzat aquest curs 10 jugadors en el 89% dels minuts oficials

Valverde no és un amant de les rotacions. El tècnic ha utilitzat 10 jugadors de camp en el 89% dels minuts oficials d’aquesta temporada. La xifra és de llarg la més alta dels últims anys, i il·lustra la poca participació del fons d’armari de la plantilla.

El tècnic sempre ha reivindicat la necessitat d’afrontar el present abans que el futur. Valverde sembla ser conscient de la dificultat d’aconseguir els títols i la facilitat amb què es poden perdre. Els canvis sobtats, amb ell, els justos.

No resulta estrany entendre per què l’entrenador reclama constantment una plantilla curta. Amb Valverde, hi ha una part de l’equip que té molt poca influència en el joc: actualment hi ha 7 dels 24 futbolistes blaugranes que no han disputat més de 10 minuts oficials tot i haver començat una sèrie de 7 partits en tres setmanes.  Al vestidor del Camp Nou existeix un nucli dur i un fons d'armari que no llueix. 

“Ja veurem si hi ha canvis”, avança Valverde en relació a la visita del Girona al Camp Nou. No es mulla el tècnic davant la premsa i tampoc revoluciona les seves alineacions sota la màxima de no tocar allò que no funciona. I fins ara el Barça ha guanyat els 6 partits oficials disputats.

Però les decisions d’aquest curs -ja ha repetit alineació en 3 ocasions quan la temporada passada va trigar 41 partits- són molt més invariables que en anys anteriors. No hi ha cap precedent en l’última dècada que s’acosti a l’ús reiterat dels titulars. Luis Enrique va utilitzar el curs 15-16 els 10 jugadors de camp més habituals en el 74% dels minuts possibles, però l’asturià tenia una plantilla que no havia pogut reforçar per la sanció de la FIFA. És el precedent més similar a l’actual. En canvi, Guardiola no va arribar ni al 66% la temporada 11-12. La mitjana de l’última dècada és del 69’4%

És habitual que cada entrenador tingui uns jugadors estructurals per encarar la temporada. Dani Alves va ser l’únic jugador que va ser un dels tres futbolistes més utilitzats cada any durant l’etapa de Guardiola, protagonisme que també va assumir Neymar amb Luis Enrique. Cada entrenador assenyala els seus intocables. Però ningú ha utilitzat amb tanta reiteració un gruix tan ampli com Valverde. El tècnic va utilitzar el curs passat 5 jugadors (Messi, Suárez, Rakitic, Busquets i Piqué) en més del 78% dels minuts, i aquest any la xifra s’eleva a 8 (Jordi Alba, Piqué, Suárez, Messi, Dembélé, Rakitić, Busquets i  Sergi Roberto). 

No existeixen precedents recents que s’acostin a la tendència de Valverde i en 6 de les 9 temporades anteriors només dos futbolistes traspassen la barrera del 78% de minuts utilitzats durant l’any. 

“Tenim tants partits que hi haurà minuts per tots”, va reivindicar Valverde abans de l’aturada de seleccions. El tècnic té contra el Girona una altra oportunitat de passar als fets i abandonar les paraules. Els titulars, de moment, els està exprimint

COMENTARIS